Необходими продукти за тава с размери 25 х 25 см:
- 600 – 700 г свежи ягоди
- 500 г маскарпоне
- 5 големи яйца
- 75 г захар за крема + 100 г захар за сиропа
- 3 – 4 с. л. ягодов ликьор /по желание/
- 400 г бишкоти
- сокът от ¼ лимон
- какао за поръсване
Начин на приготвяне:
Подготовка на ягодите: Измийте и нарежете ягодите, поръсете със 100 г захар и лимоновия сок. Оставете за няколко минути ягодите да си пуснат сок, добавете 30 – 40 мл топла вода, загрейте на умерен огън. След като сместа започне да къкри, гответе не повече от 2 минути. Прецедете соса и го оставете да се охлади, както и ягодите.
Крем: Разделете яйцата на белтъци и жълтъци. При жълтъка сложете 20 – 30 г от захарта и разбийте веднага с миксер за 2 – 3 минути. Прибавете маскарпонето, 1 – 2 с. л. ягодов ликьор и разбийте отново до получаване на лек крем. Измийте бъркалките, добавете останалата захар към белтъците и ги разбийте до меки връхчета. Смесете ги с маскарпонето и жълтъците като ги прибавяте на 2 – 3 пъти.
Сглобяване: На дъното на тавата сложете много тънък пласт крем. Потопете бишкотите в изстиналия ягодов сироп, към който сте прибавили ликьор по желание. Задържайте ги 2 – 3 секунди, след което ги подредете в основата на съд за тирамису. Покрийте ги с половината от крема, след което добавете пласт от изстиналите ягоди. Повторете слоя с бишкоти, потопени в ягодов сироп, последвани от останалия крем.
4. Завършване: Можете да поръсите тирамисуто с какао или да подредите нарязани ягоди отгоре. Приберете в хладилник за минимум 4 часа, най-добре цяла нощ.gotvenezanachinaeshti.com
