Яйцата не винаги са полезни

Яйцата не са винаги полезни. Кокошите яйца са една от добрите продукти с най-много хранителни вещества. Но също толкова важен аспект е високата степен на усвояване на техните витамини и минерали в организма. Диетолозите имат конкретни препоръки кога и как да се ядат яйцата. Трябва обаче да се отбележи, че докато някои диетолози казват, че можете да ядете по три яйца на ден, други твърдят, че би било идеално да ядете само шест жълтъка на седмица. Или като цяло яжте само белтъците.
Всички са съгласни обаче с едно нещо, категорично не трябва да се включва този продукт във вечерното меню.
Защо са полезни яйцата за човешкото здраве?
Пилешките яйца са богати на витамини А, В1, В2, В5, В6, В9, В12, D и Е и минерали като калций, фосфор, магнезий, желязо, цинк, аминокиселини, които ускоряват метаболизма и протеини, които лесно се усвояват от тялото . Освен това те съдържат холин и инозитол, хранителни вещества, необходими за добра мозъчна функция.

Въпреки това богатство от хранителни вещества, които са полезни за оптималната функция на тялото, експертите препоръчват да се ядат яйца в доста ограничено количество. И да ги изключете напълно вечер.
Защо не се препоръчва да ядете яйца за вечеря?
Жълтъкът на пилешко яйце съдържа голямо количество холестерол, около 280 милиграма. Това е въпреки факта, че максималната дневна доза е 300 милиграма. От друга страна, белтъкът съдържа много протеини и практически няма холестерол.
Ето защо, ако сте фен на ястията с яйца, опитайте се да консумирате само белтъците, поне от време на време. Не напразно експертите препоръчват да се ограничи консумацията на жълтъци до шест броя на седмица.
Трябва да се отбележи, че нивото на “лошия” холестерол в кръвта не се променя след ядене на яйца, при условие, че те се приготвят по определен начин. Тоест, не пържени в масло, а варени или поширани, или под формата на омлет, на пара или във фурната.

Повишените нива на холестерол не са единственият разочароващ аспект на яденето на яйца. По правило протеиновите храни са трудно смилаеми.

През нощта процесът на храносмилане се забавя и това е основната причина, поради която не можете да ядете този продукт за вечеря. В противен случай може да получите гастроезофагеален рефлукс и подуване на корема.

Ако обаче има поне три часа между последното хранене и лягане, можете да хапнете варено или пуширано яйце за вечеря.

След като научихте защо не трябва да ядете яйца вечер, запомнете следното правило: никога не ги комбинирайте с тежка нездравословна храна.

Избягвайте да комбинирате бъркани яйца с бекон или сирене. В крайна сметка такива ястия носят със себе си както излишни килограми, така и високи нива на холестерол.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *