Необходими продукти:
грах – 700 г консервиран
наденица – 4 бр. или суров суджук
лук – 2 глави
моркови – 2 бр.
чушки – 2 бр.
домати – 200 г обелени
олио – 8 с.л.
червен пипер – 1 ч.л.
брашно – 1 – 2 ч.л.
чубрица – 1 щипка
чесън – 2 – 3 скилидки
масло – 20 – 30 г, краве
магданоз
сол
Начин на приготвяне:
Лукът и морковите се обелват и нарязват на кубчета, запържват се в дълбок съд в загрятото олио.
След няколко минути се добавят ситно нарязаните пиперки и домати, граха, сол, червен пипер, брашно и 200 мл гореща вода. Захлупва се яхнията с капак и се изчаква около 15-20 минути, за да се задушат продуктите.
Добавят се чубрицата и нарязаните на парченца суджуци или наденички. Долива се още гореща вода, ястието се задушава за още 20 минути на бавен огън, отново под капак.
В хаванче се счукват скилидките чесън с малко сол, струйка олио и ситно нарязана люта чушка. В самия край на готвенето се прибавя получената смес към яхнията, заедно с краве масло. Изчаква се още 5-10 минути и яхнията е готова. Поръсва се с магданоз преди поднасянето.