1 ч.ч. настъргана и отцедена тиквичка
2 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
1 ч.ч. брашно
2 с.л. нарязан магданоз
1/2 ч.ч. настърган кашкавал
1 ч.л. бакпулвер
сол на вкус
черен пипер на вкус
Начин на приготвянe:
Тиквичката се настъргва, леко се осолява и се поставя в цедка да се отцежда от водата. В купа се разбиват първо яйцата. Към тях се добавят брашното с бакпулвера, настърганият кашкавал, отцедената тиквичка, солта, черния пипер, магданоза и прясното мляко. Сместа се покрива и съхранява в хладилник за около час, но може и да се използва веднага. Ако се е сгъстила много, се долива още малко мляко. Загрява се намаслен, с незалепващо покритие тиган на средна температура. Изсипва се от сместа и палачинките се пържат до златисто и от двете страни. От това количество продукти стават 8 броя палачинки. По желание могат да се намажат с крема сирене.