HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Ето защо хората се страхуват от фаталното число 13

Купувате си билет за автобус, поглеждате го и виждате, че вашето място е 13-то. Може би няма да ви направи впечатление, а може би ще се притесните леко за пътуването си. Решавате, че петък заминавате на почивка, защото попадате на неустоима оферта, но датата е… 13-ти. Ще се разколебаете ли?

Независимо, че разумът често надделява, проучвания сочат, че голяма част от хората се страхуват от числото 13 и символиката, която носи. Почти всеки се е чувствал несигурен, що се отнася до това число и поне веднъж се е страхувал от петък 13-ти.

Съществува и фобия, свързана с числото, която се нарича трискайдекафобия или тердекафобия, пише vesti.bg, позовавайки се на History.

Знаем ли обаче на какво се дължи този страх?

Древен мит, отнасящ се до произхода на страха от “фаталното” число, е свързан със сборника със закони на вавилонския цар Хамурапи, живял в периода 1750 – 1686 г. пр.Хр. Според хората има символика във факта, че тринадесетият закон в сборника бил пропуснат.

Това, разбира се, може да се обясни много лесно – просто грешка при преписването в някой от ранните преводи. Всъщност законите в сборника дори не са номерирани.

Междувременно в античността математици и други учени боготворят числото 12, смятано за „перфектно“. Шумерите съставят бройна система, базирана на числото 12, която се използва за измерване на времето и до днес – повечето календари имат точно 12 месеца, денят се състои от две части по 12 часа.

В непосредствена близост до това „перфектно“ число, 13 се струвало на хората някак странно. Страхът от непознатото и човешкото въображение, играят роля и в две други теории за злокобността около „фаталното“ число.

Появата на тринадесети гост на две събития от далечното минало

е ключова за две от теориите около злото, пропито в 13. Първата теория е свързана с библията. Юда Искариотски, предателят на Иисус, се появява тринадесети на Тайната вечеря (последната вечеря на Исус с апостолите преди разпятието му).

Втората теория е от скандинавската митология – Локи, бог на злото и огъня, е тринадесетият гост на вечеря във Валхала. По-късно същата вечер Локи убива един от другите богове.

Изглежда, че страхът от „13“ произлиза от Запада

Някои култури, включително и древните египтяни, всъщност смятат числото 13 за щастливо. Други пък се страхуват от различни числа. Например в голяма част от Азия избягват цифрата 4.

Според проучване на Центъра за справяне със стреса и Института за фобии в Ашвил, Северна Каролина, повече от 80 процента от високите сгради в САЩ нямат тринадесети етаж. Голяма част от хотелите, болниците и летищата от своя страна избягват използването на числото за номериране на стаи и изходи.

В голяма част от Източна и Югоизточна Азия се среща тетрафобията

Поради страхът от цифрата 4 трудно ще откриете някой, който да я използва за каквото и да е. Това суеверие произлиза най-вече от сходството между звуците в китайския език и повлияните от него езици, където „четири“ и „смърт“ звучат по почти еднакъв начин.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *