HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Санданчанката Л. Попова: При доказано наличие на карцином в първа ТЕЛК – Благоевград ми определиха 0% ТНР, обжалвах в НЕЛК и получих 91%, екипът на д-р Дюлгерова се държи възмутително с инвалидите

Санданчанката Лидия Попова поиска думата във вестник „Струма“, за да разкаже за проблемите си с Първи състав на ТЕЛК – Благоевград, ръководен от д-р Дюлгерова в благоевградската болница.

Л. Попова е оперирана от карцином, след повече от година и половина ходене по мъките тя е освидетелствана от НЕЛК- София с 91% ТНР, след като в ТЕЛК-а в Благоевград й определят 0%.

Ето какво разказа Л. Попова:

“Юни 2015 г. подадох документите в Благоевград за ТЕЛК, някъде предколедно тогава ме викнаха и на комисия. Хора от целия окръг се бяхме събрали да чакахме в тъмния, мрачен и студен коридор. До 11ч. никой не мина да ни каже ще работят ли, или не. Сред чакащите имаше болни, видимо в много тежко състояние, в това число такива с отрязани крайници в инвалидни колички. Малко след 11 часа излезе д-р Янков при 30-те пациенти пред кабинета и ни каза: Д-р Дюлгерова няма дойде, отивайте си, ще дойдете след 5-и януари 2016 г. Никой не помисли за нас, болните, как сме дошли и как ще си отидем обратно, можем ли да пътуваме, пред ТЕЛК-а имаше и човек с два отрязани долни крайника. Когато им се налага да отсъстват, нали ни имат телефоните, да ни звъннат и да ни предупредят, за да не се разкарваме от целия окръг. На всеки може да се случи да отсъства от работа, но нека помислят и за тези, които ги чакат. Аз нали също пътувам, за да съм навреме пред кабинета на комисията, спя по познати в Благоевград, притеснявам хората и себе си също.

Д-р Дюлгерова написа в решението си, че поради неясен и неубедителен хистологичен резултат, нямам процент инвалидизация  -ТНР.

При установен карцином от Клиника по обща и клинична патология на Университетска болница „Александровска, според д-р Дюлгерова и екипа й „не се следва процент от ТНР поради неясен и неубедителен хистологичен резултат”. Така аз получавам от Първи състав на ТЕЛК – Благоевград 0% за наличието на карцинома.

Аз тогава, тъй като в двуседмичен срок имам право да обжалвам решението, обжалвах в софийския НЕЛК. Там са невероятни хора, специалисти, компетентни и човечни. 4 обстойни прегледа ми направиха от невролог, хирург, кардиолог и ортопед. Още като разбраха, че за доказан карцином са ме отрязали в Благоевград, се възмутиха всички как е възможно.

Д-р Дюлгерова и екипът й разглеждат само представените документите, и то не както трябва, викат те, пишат ти процента и край, но слава Богу, имаме право да обжалваме, както сторих аз. Сега най-после след дълго митарстване и обжалване до НЕЛК, получих безспорно полагащите ми се 100% ТНР. Това можеше да се случи още на 8-ми януари т. г., а не на чак на 30 септември, ако в ТЕЛК – Благоевград си бяха свършили работата. След като ми пратиха решението от София, го бяха изпратили същото и в благоевградския ТЕЛК.

Искам отбележа, че обжалвах в НЕЛК – София само за туморното заболяване, без другите съпътстващи заболявания. И те бяха категорични – дадоха ми 91% ТНР, а в Благоевград – 0%. На какво се дължи тази разлика, ум не ми побира? Крайно време е д-р Дюлгерова и екипът й да заработят по-съзнателно и отговорно. Да не допускат съществени нарушения, за да не ощетяват болните хора, чийто живот е достатъчно тежък. Особено пък ако са възрастни пенсионери и трайно инвалидизирани с минимални пенсии.

Хората не смеят да дават гласност на тези проблеми, но аз няма какво да губя, понеже цял живот съм била за правдата, няма да се оставя да ме мачкат. И да ви кажа какви бяха нейните оправдания, когато влязох последния път на 30 септември вследствие на обжалването и забележките от НЕЛК към д-р Дюлгерова и екипа й.

Грозно впечатление ми направи, тъй като, за да излезе от положение, д-р Дюлгерова ми каза тогава ти нали го знаеш д-р Бръчков, сигурно е бил в състояние, в което не е видял изследването за карцинома. От това личи какви са и колегиалните им взаимоотношения.

И последното, което Дюлгерова направи, за да си „измие“ ръцете, е написано, че хистологичното изследване го е получила на 13 януари 2016 г., т. е. след комисията на 8 януари. Това не отговаря на истината, тъй като всички документи за ТЕЛК, в това число и прословутото изследване на карцинома, съм предала 6.07.2015 г. А на 13-ти януари 2016 г. съм предала допълнително изследване на карцинома при обжалването в НЕЛК.

С тази публикация в “Струма” искам хората, пострадали от нейното некоректно поведение и отношение, потърпевши като мен, да не мълчат и най-важното, компетентните органи да проследяват нещата, да се самосезират, а не да са безучастни към страданията на хората”, заключи санданчанката Лидия Попова. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *