Необходими продукти:
1 кг.- сини сливи
1 кг.-ябълки
1 кг.- захар
0. 500- мл. вода
1 с.л. -пектин
лимонова кора , ванилия
Начин на приготвяне:
Сливите и ябълките се почистват и нарязват на парчета. Плодовете се слагат в дълбока тенджера заедно с ароматите. Варят се на тих огън под капак до омекване/около 45 мин/.
После се пасират, прецеждат. Към тях се добавя захарта, в която е разбъркан пектина.
Сместа се разбърква се с тел енергично. Полученото пюре се връща на котлона.
Бърка се непрекъснато. След като заври се намаля степента.
Бъркането продължава, докато бъркалката започне да оставя следа по дъното.
Готовият пестил се насипва в бурканчета или във форма по избор.
След като изстине, се вади от формата и може да се завие с пергаментова хартия.
loading...