Продукти
400 г кори за баница
600-700 г коприва (спанак, лапад, лобода)
1 ч.ч. булгур
лук – 2-3 глави стар, 1-2 стръка праз или 1 връзка пресен
3/4 ч.ч. олио
сол
Начин на приготвяне:
Булгурът се залива с 1 ч.ч. гореща вода, покрива се плътно и се оставя да набъбне. Нарязаният лук се задушава в малко мазнина. Прибавят се ситно нарязаната коприва и се задушава 2-3 минути. Смесват се с булгура. Сместа се посолява на вкус. Намаслява се 1 кора. Върху нея се слага втора, намаслява се и се поръсва от плънката. Навива се на руло и се поставя в намаслена тава. Като се наредят всички кори се поръсват с останалата мазнина. Пече се в предварително сгорещена фурна, на около 190 С. Опечената баница веднага се покрива плътно, за да омекне. Поднася се с кисело мляко или айран