НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
4 бр. риби скумрии
олио за намазване
сол и черен пипер
За соса:
1 буркан домати (от 800 г)
бялата част от 2 стръка праз
2 бр. кисели краставички
4 с.л. олио
1 шепа маслини без костилки
1 ч.л. магданоз
1 ч.л. сол
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Скумрията се почиства, посолява се и се подправя с черен пипер. Оставя се да престои 10-15 минути и се прехвърля в намаслена тава. Пече се в предварително сгорещена фурна до зачервяване при температура 180 С. Сосът се приготвя, като в сгорещеното олио се запържва за минута нарязаният на ситно праз, прибавят се предварително пасираните домати и се подправя със солта. Вари се около 10 минути, добавят се нарязаните на ивички кисели краставички и маслините, овкусява се с магданоза и ври още 2-3 минути. Изпечената риба се почиства от костите, залива се с приготвения сос и по желание се гарнира с картофено пюре или задушен ориз.