200 мл олио
100 г ориз
2 с. л. галета
3 с. л. орехи
десетина стафиди
1 ч. л. червен пипер
щипка канела
1/2 ч. л. захар
смлян черен пипер
сол
1 ч. ч. (200 мл) вода
Приготвяне:
Почистеният шаран се измива добре, посолява се и се оставя един-два часа. През това време се задушава нарязаният лук в олиото. Прибавят се оризът и 1 ч. ч. (200 мл) вода и се задушава отново 15-20 минути. Добавят се галетата, орехите, захарта, стафидите, канелата, смленият черен и червен пипер и 1 с. л. вода. Сместа се разбърква добре. Шаранът се напълва с така приготвената смес, зашива се. Поставя се върху скара или пръчки в тава за печене. Полива се с олио и размито в малко вода доматено пюре. Поръсва се със смлян черен пипер и брашно. В тавата се доливат 400 мл топла вода. Пълненият шаран се пече в предварително загрята фурна на 200 С, покрито с фолио 30 минути. Фолиото се маха и пълненият шаран се запича още 10-15 минути.
Имало вярване, че костица от Никулденския шаран, грижливо скрита в гънките на портмонето, помага то да бъде по-пълно през годината. Така, че на този Никулден приберете скъпоценното блестящо кръгче.