
Необходими продукти
700-800 г брашно
1 бр. яйце
400 г кисело мляко
щипка хлебна сода
7 г суха мая
щипка сол
1 с.л. захар
6 с.л. олио
Начин на приготвяне
Смесете маята за хляб със захарта, хладката вода, щипка сол и 1 с.л. от брашното и оставете да шупне. Пресейте брашното в голяма тава. Направете кладенче и чукнете яйцето вътре. Добавете към киселото мляко содата и изчакайте да шупне. След това изсипете млякото в кладенчето, след него олиото, сол и накрая маята. Размесете хубаво до получаване на не много твърдо тесто. Оформете с ръце пърленките и изпечете в сух тефлонов тиган или сач. Намажете готовата пърленка с меко масло или маргарин докато е още топла.