
Необходими продукти
1 бр. патица
2-3 кг кисело зеле
4-5 листа дафинов лист
сол, черен пипер, червен пипер
Начин на приготвяне
Патицата се сварява в тенджера под налягане – след като започне да изпуска пара, се оставя да ври около 40 минути. Налива се около 2 литра вода. Зелката, нарязана на дребно, се поставя в тава. В зелето се прибавя и дафиновия лист, всяко листо начупено на 2-3 части. Сварената патица се изважда от тенджерата и след като изстине малко, в кожата се втриват сол, червен и черен пипер. Бульона от патицата се излива в тавата със зелето – не повече от 1 л. Поставя се и патицата в тавата със зелето и се запича последователно от двете страни до придобиване на златисто-кафяв цвят. За всяка страна са нужни по около 20 минути. Сервира се цяла в тавата, гарнирана с отлежало червено вино.