HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

СЛЕД 4 Г. СЪДЕБНА САГА! Обвинените за бомбения атентат в Сандански националисти чуха заветното „невинни“

Обвиняемите за бомбения атентат през лятото на 2012 г. в Сандански, при който тежко пострада, а по-късно и загина 59-годишният Малин Илиев, снощи бяха оправдани.

4 г. след повдигнатото обвинение Николай Йовев, Александър Ангов, Стоян Ставрев и Васил Георгиев чуха „невинен“ в Окръжен съд – Благоевград. Съдебното решение на съдиите Росица Бункова и Диана Узунова бе посрещнато с бурни ръкопляскания от приятелите на задържаните, които бяха в съдебна зала. Сред тях бяха и  членовете на комитета, сформиран в тяхна защита от сестрата на Николай – Аделина, бившия председател на фенклуба на „Пирин SS” Константин Капчин, Людмила Манова от Граждански съюз „Сила” и др.

4-мата бяха обвиняеми по чл. 116, ал. 1, т. 6 във връзка с чл. 115 от Наказателния кодекс – опит за убийство чрез изготвяне и умишлено поставяне на взривоопасно вещество и по расови подбуди. Обвинението бе повдигнато от прокурор Райна Гундева, която настояваше за тежки ефективни присъди.   

Припомняме, че бомбата избухна преди 4 г. пред офис на „Евророма” в Сандански. Тя нанесе тежки поражения на един от членовете и симпатизантите на партията, който работи в офиса, оказал се още заведение и кафене. Взривното устройство гръмна минути преди 6 ч. сутринта, а сигналът към тел. 112 е подаден половин час по-късно. В 7:45 часа Николай Йовев, който живее в село Микрево, на 15 км от Сандански, вече е арестуван и отведен в РУП – Сандански. По-късно са задържани и другите 3-ма. От ареста бе освободен само Стоян Ставрев, а мерките на останалите се гледаха в отделни съдебни заседания и по много пъти.

През 2013 г. благоевградските магистрати освободиха от ареста срещу 10 000 лв. гаранция и Йовев и Ангов, но след протест на прокуратурата Апелативният съд в София ги върна обратно зад решетките. По идея на приятелите им заради имунитета двамата бяха включени в 2 столични кандидатдепутатски листи, но и това не им помогна.

Съдът вчера отхвърли и предявеното от близките на Марин Илиев – Сашка Илиева, Снежана Илиева и Сузана Илиева, граждански искове срещу подсъдимите в размер на 200 000 лева за едната и по 100 000 лева за другите две за причинени неимуществени вреди. Разноските по делото в размер на 7221 лева остават в тежест на държавата. Присъдата може да се обжалва или протестира в 16-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *