
Продукти:
1 зелка
2 глави лук
1 ч.ч. ориз
50 г гъби
черен пипер
червен пипер
мащерка
босилек
сол
3 с.л. олио
1 ч.ч. вода
Рецепта:
Зелката (1 бр) се разделя на листа. Ако са големи, се разрязват на две.
Гъбите (50 г) се нарязват на кубчета, а лукът (2 глави) – на ситно. В сгорещеното олио се запържва лукът и гъбите. След като се задушат за 4-5 минути, се добавя оризът (1 ч.ч.) заедно с подправките и отново се разбърква. Оризът се залива се с водата (1 ч.ч.) и се оставя, докато поеме цялата течност, след което се валя от котлона.
С получената плънка се завиват сарми в зелевите листа и се нареждат в тава. Заливат се с гореща подсолена вода и се пекат до пълна готовност.