Съдът в Благоевград реши: Общински съветник плаща 100 лв. за шамар на инвалид

Глобата на общинския съветник от Симитли Владимир Благоев за шамар на инвалид в първия тур на президентските избори се стопи на 100 лв. Това реши вчера тричленният състав на Окръжен съд – Благоевград с председател Росица Бункова, който разгледа жалбата му.

На първа инстанция съдия Кристина Панкова го призна за виновен, че е нарушил обществения ред и му определи глоба от 200 лв. по Указа за борба с дребното хулиганство, като в решението си изрично подчертава, че инцидентът е предизвикан от Валери Буюклийски. На това мнение бяха вчера и тримата окръжни съдии, които считат, че се е държал изключително непристойно и арогантно, и разкритикуваха полиция и прокуратура, че не са му съставили акт и на него.

Паралел между поведението на Владимир Благоев и Валери Буюклийски направи и адвокат Красимир Дуков, който бе ангажиран със защитата на общинския съветник от Коалиция „Бъдеще за община Симитли“. Той обясни, че човекът в инвалидния скутер се държал оскърбително и започнал да нарича общинския съветник „боклук” и „крадец“ за това, че рампата пред избирателната секция № 18 в читалището на с. Крупник била повредена. Владимир Благоев понесъл обидите и дори предложил на Валери Буюклийски да го откара с кола да гласува в друга секция, но той не се съгласил. Малко след това сценката се повторила, само че в отсрещния ресторант, който бил препълнен от хора. Там отново се стигнало до пререкания, при които общинският съветник изпуснал нервите си.

Според защитата обаче той не е удрял шамар на инвалида, а само е ръкомахал. Това твърдят трима свидетели, които са разпитати по делото, а други двама – семейство Руменови, които били на една маса с В. Буюклийски, казват, че той е бил шамаросан.

Според адвокат Красимир Дуков нарушението е недоказано, а наказанието е явно несправедливо, защото процесът е обърнат наопаки и се съди жертвата, заради което пледира за оправдателна присъда. Владимир Благоев не пожела да добави нищо повече в своя защита.

След анализа на доказателствата съдия Иво Харамлийски заяви, че конфликтът е бил предизвикан от Валери Буюклийски, който е обиждал и унижил общинския съветник на публично място. Въпреки това шамарът не е бил решение, заради което глобата бе намалена на 100 лв. Съдията разкритикува полиция и прокуратура за това, че не е съставен акт за хулиганство и на инвалида, който следва да носи отговорност както общинският съветник, и му разясни, че може да си търси правата, като му заведе дело по частен път. Владимир Благоев заяви, че ще си помисли дали да го направи.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *