HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
Топ теми

Покъртително: Руската „Майка Тереза” предрекла смъртта си

Шефката на фонда „Справедлива помощ” Елисавета Глинка или д-р Лиза, както беше наричана, е предрекла смъртта си и е смятала, че може и да не се върне от Сирия. На 8 декември тя получава в Кремъл държавно отличие лично от Владимир Путин. Тогава тя съобщава за предстоящото си опасно пътуване за Сирия, пише блиц. „Утре заминавам за Донецк, а оттам – в Сирия, също, както и останалите доброволци. И ние не сме уверени, че ще се върнем живи. Защото войната – това е адът на земята и аз знам за какво говоря”, казала Елисавета Глинка, без да предполага, че думите й ще се окажат пророчески.

Елизавета Глинка е оставила на колегите си инструкзции какво да правят в случай на нейната смърт. Тя се притеснявала, че може да загине по време на някое от пътуванията си в горещи точки и искала да сложи в ред делата си.
 
„Доктор Лиза винаги пътуваше на такива опасни неща и ни оставяше строги инструщции – какво да правим, ако нещо се случи с нея. Тя забрани например категорично да се допускат журналисти до децата, за които се грижеше – те са 10-12 деца, тя ги виждаше всеки ден почти, носеше им храна, готвеше им дори, те бяха нейното семейство и сега все едно са загубили майка си. Тя казваше: „Нека само да няма никакви вахканлии в дома на милосърдието, заключете и не пускайте никого”, разказва Наталия, помощничка на доктор Лиза.
 
Часове, след като стана ясно, че известната руска общественичка е сред загиналите, на входа на сградата, където се намира благотворителния й фонд, се образува импровизиран мемориал. Хората оставят пред него цветя и свещи, на място се събират нейни приятели и колеги, които искат да й окажат почит.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *