HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ОТЧАЯН БИЗНЕСМЕН! Собственик на дървопреработвателен цех разпусна работниците си

След 15 години работа бизнесмен от кюстендилското Долно село хлопна кепенци на дървопреработвателния си цех и отпраши за София, като заяви, че държавният рекет съсипва дребния бизнес. Бисер Стоименов, който бе собственик на единственото работещо предприятие в селата покрай границата, освободи работниците си и си намери работа в столицата. Решението да се откаже от частен бизнес взел след последните промени, изискващи видеонаблюдение, джипиеси на колите на фирмата, както и ред други нововъведения.

„Изискванията стават все повече, а работата – по-малко, само за видеонаблюдението вложението е около 2000 лв., да не говорим, че трябва и друга техника, а при нас, в крайграничните села, електричество ту има, ту няма”, обяснява бизнесменът, който след няколко години ходене по мъките решил да преустанови работа и да си търси препитанието в столицата.

Фирмата му ЕТ “Бисер Стоименов” е основана през 1998 г. в Кюстендил, но основната част от работата й се извършва в близкото Долно село, където Стоименов има гатер и с него обработва дървесина. След бума на дърводобивните фирми през 2004 г. бизнесменът тегли голям кредит и инвестира в сферата на дървопреработването, като започва изграждането на съвременна модерна база за първична обработка на дървесина с прецизна техника, сушилна камера с капацитет 60 куб.м и линия за клинозъбно снаждане. Основните продукти в производството му са греди, дъски, талпи, летви, ламперия, челни дъски, дюшеме, тройно слепени ламели, слепени греди и фризове за врати, а в цеховете му работят 15-ина човека от близките села и от Кюстендил. Проблемите започват преди 3-4 години, когато държавата забранява износа на дървен материал зад граница, а основната част от клиентите му са именно чужденци от съседните държави. С новите промени в Закона за горите от преди две години дружеството става неплатежоспособно и това довежда до освобождаване на работниците, а собственикът на предприятието престава да плаща дълговете си в банката, вследствие на което в момента цялото предприятие е изнесено за публична продан срещу сумата от 160 хиляди лева.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *