17 студенти от НХА представиха творбите си от пленера „В духа на Майстора” в Шишковци

17 студенти от Националната художествена академия представиха произведенията си, създадени по време на традиционния пленер в кюстендилското село Шишковци. Част от тях участват за втори и трети път в пленера. Обединението на млади творци на емблематично място, каквото е Шишковци, дава невероятни възможност творците да изразят себе си чрез изкуството.
„Младите творци се сраснаха със селото, рисуваха на места по техен избор – реката, изоставени къщи… Не ни създаваха никакви проблеми, организацията беше перфектна. Още преди да си тръгнат чувствахме вече носталгия по младите хора“, обясни кметът на Шишковци Илияна Петрова.

Творбите бяха показани в една от залите на художествена галерия „Вл. Димитров-Майстора”. На събитието присъстваха директорът на галерията Валентин Господинов, зам. кметът на община Кюстендил Росица Плачкова, деканът на НХА професор Георги Янков, ръководителят на катедра „Живопис” Радка Василева, кметът на Шишковци Илияна Петрова.

„Видяхме колко смирен е бил Майстора при търсене на своето усъвършенстване. Това се вижда и в картините му и затова неслучайно пленерът е именно в селото, където толкова години той е живял и творил”, споделиха още участниците.

Инициатор на пленера, започнал през 2014 г., е художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“ в Кюстендил. Положителният отзвук от събитието, взаимоотношенията между студентите и жителите на село Шишковци, красивата природа на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и Кюстендилското поле оставят вълнуващи спомени в сърцата на младите художници. Творбите, създадени в дните на пленера, ежегодно се представят в изложба в залите на художествената галерия в Кюстендил.

ГЕРГАНА ИВАНОВА


Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *