23 милиона лева налети в Кюстендилска област за преодоляване на Ковид пандемията

23 милиона лева като безвъзмездна помощ за справяне с Ковид пандемията са получени в Кюстендилска област чрез програма „Иновации и конкурентоспособност”, насочена към бизнеса. Броят на договорите е доста голям, като това се дължи на изтеклата  година и половина за справяне с Ковид.

„За съжаление това не са проекти за технологична иновация, както са си по принцип процедурите, но това са пари, предоставени на нашата област. 466 са сключените договори”, заяви експертът Любомира Велинова.

Общият брой на бенефициентите е 445. „Броят е голям, защото беше давана възможност да кандидатстват фирми от различни сектори. Имаше и изисквания например за оборот от предходните години, което спираше част от фирмите. Община Кюстендил е на първо място с 232 договора, Дупница – 179, Сапарева баня – 25, Бобов дол – 10, Кочериново – 10, Невестино – 2, Рила – 9. По отношение на микро и малки предприятията, които бяха подпомогнати за преодоляване последствията с Ковид, са сключени 370 договора в Кюстендилска област, бил е направен изключително улеснен начин за кандидатстване, и то само в информационната система”, сподели Любомира Велинова.

Средните предприятия са кандидатствали и са сключили договори: 14 в Кюстендилска област, 13 договора с автобусни превози, туроператори – 3.

Малки предприятия с оборот над 500 000 лева са с подадени заявления са над 6000. Във всяка община пък се изпълняват проекти за рекултивация на сметища. 12 проекта на обща стойност 36 641 605.42 лв. се изпълняват по ОП „Околна среда“, като единият е с бенефициент община Кюстендил и е в партньорство с общините Невестино и Трекляно, а другият е на община Дупница в партньорство с общините Сапарева баня и Бобов дол. Общините Бобошево, Трекляно, Бобов дол, Сапарева баня, Дупница, Рила и Кочериново имат по един проект за рекултивация на общинско сметище за битови отпадъци.  

Процесът по отваряне на процедури и сключване на договори все още не е приключил заради пандемията за втория програмен период 2014-2021 г., информира Любомира Велинова. През тази година по Програмата за развитие на селските райони са планирани за отваряне четири подмерки, към които има голям интерес.

„Това е така, защото бяха прехвърлени и допълнителни средства. А съгласно разпоредбата продължава да се изпълнява и програмата от предишния период. Към настоящия момент до 30 септември е отворена мярката за модернизиране на селските стопанства. През август месец предстои да се отвори и друга подмярка за преработвателни предприятия в хранително-вкусовата промишленост за големи земеделски стопани. През ноември ще се отворят и още две подмерки – „Млад фермер за земеделски стопани, ненавършили 40 години”, и за малки земеделски стопани. И по двете се предоставя безвъзмездна финансова помощ”, заяви още Велинова.

703 договора са сключени в област Кюстендил от 2014 година до момента, а броят на бенефициентите е 580. Това се дължи и на процедурите за справяне с Ковид. С 341 сключени договора община Кюстендил оглавява класацията в областта. Те са направени от общинска администрация, сдружения и бизнеса, а бенефициентите са 295. С 214 договора втора е община Дупница, следва Сапарева баня с 47, Рила – 32, Бобов дол – 24, Кочериново – 23, Невестино – 18, Бобошево – 8, и Трекляно – 3. Тук обаче не са включени Програмата за трансгранично сътрудничество и Програмата за развитие на селските райони.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *