3-г. Д. Коджебашев поведе шествието на най-младото поколение бабугери

Кукерите гониха злите сили в Хаджидимово, възстановявайки вековната традиция, която единствено през миналата година не се състоя заради извънредните Ковид мерки. За спазването на обичая отново се включиха участници на различни възрасти от различни краища на България, дошли специално за отбелязването на повода.

Костадин Коджебашев
Ангел Купоенов

Своя „дебют“ като бабугер направи 3-годишният Димитър Коджебашев с чисто нов костюм, който е изработен от баща му Димитър и специално за него отгледа животното за ушиването на одеждата. Заедно с него в празничното шествие своето място зае освен татко му и неговата майка Янка и братовчедка му Зорница, която отсрами фамилия Грозданови.

Макият Димитър с майка си Янка, баща си Георги, който е един от основните организатори на кукерските игри в Хаджидимово, и братовчедка си Зорница Грозданова

Сред малчуганите, които се включиха в кукерските игри, бяха и батковците – 8-годишният Ангел Купенов и 3 години по-малкият Костадин Коджебашев, братчетата Георги и Иван Савови. Най-малката дама в шествието пък бе 3-годишната Лилия Тъпигьозова, дошла от Благоевград специално за повода. За спазването на семейната и местна традиция допринесоха нейната леля Елена и синовете й Кирил и Иван Пелтекови. От Добринище, за да се включи в празника, заедно със своята любима Магдалена Коджебашева дойде Петър Сакарев.

Бабугерите от Хаджидимово

Всички те заедно гониха злите духове през цялото Хаджидимово, а шествието им завърши на градския площад, където отново по стара и утвърдена традиция се изви дълго празнично хоро. 


Магдалена Коджебашева и Петър Сакарев

АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *