31 чужденци, собственици на имоти в Банско, в черния списък за неплатени данъци

31 чуждестранни граждани, собственици на имоти в Банско, попаднаха в черния списък на общината заради неплатени публични задължения. 21 от тях са с адрес по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс в Банско, а останалите 9 са с адреси на друго място. Всички притежават в курорта жилища в апартаментни комплекси или хотели и са длъжници на общинската хазна за неплатени данъци.

Чужденците не са открити на посочения от тях адрес, за да им бъдат връчени актовете за установени задължения, и на практика с публикуване на уведомлението на страницата на администрацията започва и процедура по връчване на съответните актове. 14 дни е срокът, в който длъжниците трябва да се явят в дирекция “Приходи”, за да си получат актовете. Ако не го сторят, документите ще се приложат към преписките и ще се считат за редовно връчени.

Следващата стъпка е общината да предприеме действия по принудителното събиране на задълженията чрез съдебен изпълнител.

Прави впечатление, че по-голямата част от длъжниците са англичани. Община Банско още преди няколко години обяви, че те съставляват най-голяма част от длъжниците към хазната. Англичаните масово купуваха апартаменти в Банско в бума на строителството и бяха основните играчи на пазара. Няколко години по-късно, и до днес, се превърнаха в основни продавачи. Много от тях изобщо не са посещавали България години наред, не плащат задълженията си към хазната и не могат да бъдат открити на адрес. Има и много измамени от фирмите по поддръжки или други лица, натоварени със задачата да движат делата им в България – да поддържат собствеността им и да покриват задълженията им, естествено, срещу заплащане. Парите обаче не отиват по предназначение, а се изписват за други направления.

Припомняме, че списъкът на юридическите лица с неуредени публични задължения към общинската хазна над 5 хил. лева наброява тази година 99. Срещу голяма част от тях вече са предприети действия по принудително събиране на задълженията и са дадени на съдия-изпълнител, а имотите им в Банско са запорирани. Задълженията на некоректните платци възлизат на над 5 млн. лв.

 ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *