Лятна буря удари два пъти за ден Благоевград, по улиците потекоха кални реки

На повече от 50 повиквания за наводнени мазета, сутерени и складове на магазини се отзоваха дежурните екипи на пожарната при поройния дъжд, който се изля в събота в Благоевград. Лятната буря се разрази в ранния следобед, когато притъмня, небето бе прорязано от светкавици и заваля като из ведро. Силният интензивен валеж, придружен с градушка, превърна улиците в кални реки, а шахтите заприличаха на гейзери.

На бул. „Димитър Солунски“ в района на хотел „Рио“ се бе образувало истинско езеро, което преливаше към супермаркет „Лидл”. Складът на търговския обект е бил под вода, наводнен е бил и складът на „Кауфланд“,  което отвори много работа на пожарникарите. В операцията по отводняване се включиха и служители на „ВиК“.

Още не бяха приключили действията на дежурните екипи, когато вечерта бурята пак връхлетя и всичко се повтори. Огнеборците отново бяха вдигнати на крак. В жк „Запад“ пожарната кола изпомпваше водата от мазета на бл. 34 до полунощ. Действията по разчистването продължиха и днес, пред магазин „Лидл“ бе извикана бригада дупничани, които се заеха с премахването на калните наноси.

Огромно количество небесна вода се е изляла над Благоевград – 52 л/кв.м. Това са данните от измерванията, направени от станцията на Националния институт по метеорология и хидрология, съобщи дежурният синоптник Христо Христов. Рекордно повече – 82 л/кв.м, са паднали в Сандански, 51 л/кв.м са отчетени в Бобошево, 31 л/кв.м са били на Рилския манастир. Данните са отчетени за едно денонощие, до 10 ч сутринта днес, като прогноза на синоптиците за интензивни валежи в Западна България, заради което бе обявен жълт код, останал в сила и за дншния ден.

Капитулацията на Благоевград всеки път при по-силен дъжд гневеше хората, които в социалните мрежи поставяха въпроси както за подземната инфраструктура, така и за качеството на ремонтите на улици, които са компрометирани. Не липсваха дежурните сравнения на Благоевград с Венеция и шегаджийски колажи с лодки и кораби на улиците. Мъж от кв. „Орлова чука” пък излезе „на риболов” на улицата пред блока.

По повод сериозното количество валежи в Благоевград в събота, както и наводняване на улични платна, от ВиК уточниха, че поддържането на дъждоприемните шахти не е тяхно задължение. Те се стопанисват и почистват от съответната фирма за чистота към общината, съгласно Наредба № 4 за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационни системи. От водното дружество отбелязаха още, че канализационната система не е обезпечена да отведе поройни дъждове и е изградена с определени параметри, и около Благоевград към настоящия момент няма изградени охранителни канали, които да спират повърхностни води в големи количества. Въпреки че поддържането и почистването на дъждовни приемници не е задължение на ВиК оператора, от дружеството информираха, че за да бъдат предотвратени извънредни ситуации, дежурните им екипи със специализирана техника са съдействали за отстраняване на проблемите.

ЕКИП „СТРУМА”

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *