„Юлен” отказа да намали цената за ски зона Банско

Концесионерът на ски зона Банско „Юлен” отказа да намали цената на картата за ползване на съоръженията за предстоящия зимен сезон. Това става ясно след проведената вчера среща между туристическия бизнес в Банско, представители на концесионера и общинското ръководство. Въпреки че точно преди срещата хотелиери изразиха мнение, че концесионерът трябва да помисли за намаляване на цените, предвид факта, че Банско ще разчита основно на българи и туристи от балканските страни, в крайна сметка това не стана. Мотивът на концесионера е, че разходите, които прави, са високи и които дори и да няма хора, трябва да плати.

„Държавата не ни прави ценово разделение в цена на ток и всички разходи, които ние трябва да плащаме. Така че няма как да намалим цените “, каза минути преди началото на срещата Иван Обрейков. Той е изложил същия мотив и по време на срещата и попарил надеждите на бизнеса за привличане на туристи с по-ниски цени на картите за ски съоръженията, които в Банско не са по джоба на българите.

По време на срещата са обсъдени мерките, които трябва да бъдат взети с оглед безопасността на туристите. Те няма да бъдат по-различни от вече  действащите.

Кметът Иван Кадев пък обяви, че до началото на зимния сезон в Банско ще заработи лаборатория за бързи тестове, които ще се правят по методика, която дава резултат до два часа. В нея ще могат да се тестват както туристи, така и местни. Той не изнесе детайли, но пое ангажимент скоро да даде цялостна информация за това.

Иначе очакванията на бизнеса са колебливи. Част от тях ще прибягнат до намаляване на цените, а други ще запазят нивата от миналата година. 

„Имаме прилични очаквания и смятаме, че ще има зимен сезон независимо от ситуацията, в която в момента се намираме. Надяваме се до месец да отшумят нещата и да олекнат”, каза Румяна Моневска – представител на голям хотел в Банско, а по отношение на очакваните туристи тя сподели, че ще разчитат основно на българи.

„Това, което знаем със сигурност за момента, е, че българите са на първо място. Имаме много запитвания от гърци, македонци също, но трябва да им падне PCR тестът. Не очакваме англичани и руснаци. В Англия става все по-зле. Англия поначало извади една политика срещу България и не пусна през лятото хората си тук, защо да ги пусне зимата. Специално ние редуцираме цените и в сравнение с миналата година ще се свалят с около 10-15 %. Мисля, че всеки ще направи нещо подобно. Аз работих лятото на морето и там стигнахме до 20 % спад в цените, и общо взето имахме добра посещаемост. Ситуацията е такава, че ние горе-долу се борим за оцеляване, а не за печалба“, допълни Моневска.

„Сега е първата фаза на ранните записвания и очакваме да се случи това, което стана през август. В началото резервациите бяха ниски, заетостта също. Мисля, че този сценарий ще се повтори – ще имаме резервации, но в последния момент. Редуцирането на цените мога да обясня така – има ранни записвания, които дават възможност за по- ниски цени. Ранните записвания имат срок, който вече изтече, но ние ще го удължим, което също е редуциране на цената. Това, което сега правим, никога не сме го правили. Знаем, че ни чака тежък сезон, но имаме и разчети. Говорим за зимен сезон, не за летен. При нас разходите са много повече”, каза Бурхан Немутлу, управител на петзвезден хотел в Банско.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *