Орехова торта с какао

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

6 яйца1 1/2 чаена чаша захар1 ч.чаша много топла вода1/2 чаена чаша олио3 чаени чаши брашно с 1 бакпулвер1-2 с.лъжици какаованилия

за крема:
1 и 1/2 литър прясно мляко20 с.лъжици захар4 яйца
13 с.лъжици брашно
100 г. масло

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ОРЕХОВА ТОРТА С КАКАО

6 яйца и 1 1/2 чаена чаша захар се разбиват до пухкавост с миксер. Прибавям 1 ч.чаша много топла вода, разбивам за кратко и добавям 1/2 чаена чаша олио, отново разбивам. Пресявам брашно около 3 чаени чаши с 1 бакпулвер. Започвам да добавям към сместа от брашното с дървена шпатула малко по малко. Аз лично не слагам цялото брашно, обичам блатовете да са ми по-меки. Разделям сместа на две места и към едната добавям какао около 1-2 с.лъжици. Ванилия, ако искате.

Крем: 1 и 1/2 литър прясно мряко /от това мляко си отделям 1 ч.чаша / + 20 с.лъжици захар /или на вкус/ слагам на котлона до стопяване на захарта. В купа си разбивам 4 яйца към тях прибавям млякото и постепенно 13 с.лъжици брашно с лек връх /получава се каша/. Към топлото мляко внимателно изсипвам яйчената смес /може към тази смес да добавите черпаче от горещото мляко и да разбъркате до хомогенност/ при непрекъснато бъркане с лъжица. Когато започне да се сгъстява и леко да бълбука включвам и миксира и разбивам с него за кратко в самата тенджера. Махам от котлона и добавям около 100 гр.масло и разбърквам.
Разрязвам всеки от блатовете на две. Получавам общо четири такива. Слагам в тортена чиния един ринг и започвам да редя. Първият блат от жълтите леко го сиропирам със сок от компот праскови след това слагам доволно количество от крема /разпределете си го горе долу на 4 еднакви части+още една кафена чашка за украсата/, втори блат-кафяв, сиропирам и пак крем, жълт блат, сиропиране, крем и последния, отново сироп и крем. Веднага поръсвам обилно с орехи. Престоява поне 12 часа в хладилника, освобождавам от ринга и заглаждам с крема от тортата цялата торта. Слагам орехи и от страни на тортата.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *