Топ теми

Кризата в Пиринско се разраства! Само за 1 ден новооткритото за Ковид отделение УНГ се препълни, шефът на МБАЛ – Благоевград д-р О. Митев спешно търси лекари и доброволци

Ковид кризата в нажежената до „код червено” Благоевградска област се задълбочава, заразата се движи лавинообразно въпреки въведените ограничителни мерки. Броят на новорегистрираните случаи с коронавирус стремглаво расте, за последното денонощие достигна до 160 души, от които 71 само в областния град. Лошото е, че главоломно се увеличава и броят на хората, които се нуждаят от болнично лечение, а лечебните заведения са препълнени, лекарите са малко и натискът върху здравната система в Пиринско е огромен.

„Ситуацията е зле. Всички Ковид отделения са пълни с болни с усложнения. Няма свободни легла в инфекциозно и вътрешно отделение, само за един ден се напълни „Уши, нос, гърло“, което разкрихме като трето Ковид отделение в сряда. Търсим спешно  лекари и доброволци, на които ще осигурим заплащане, за да се справим в кризата”, заяви директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев.

Ротации на медицински персонал от други отделения обаче не се предвижда. Екипите, които обслужват болните във вътрешно и УНГ, са едни и същи, и на този етап няма кой да ги смени. Началникът на вътрешно отделение д-р Румен Кондев и колегата му д-р Рабаджийски заедно с медицинските сестри към момента обгрижват 30 болни. 18 са във вътрешно и 12 в УНГ отделение, като във второто са инсталирани част от 20  болнични легла втора употреба, постъпили като дарение от швейцарска фондация. В инфекциозно отделение са настанени 22-ма болни, като за тях се грижи д-р Лазарова.

Критична е ситуацията и в разложката болница. 26 са хоспитализираните болни с коронавирус, при капацитет от 22 легла в инфекциозно отделение. Другите 4 са в триажа, буферно помещение във вътрешно отделение, в което иначе се лекуват 45 пациенти. В болницата с коронивирус е и шефката на детското отделение.

43-ма са болните с коронавирус в гоцеделчевската болница, 10-те легла, които бяха разкрити допълнително, отдавна са заети, каза управителят на МБАЛ „Иван Скендеров“ д-р Петър Филибев.  Инфекциозното отделение на болницата се нуждае от 5 броя апарати за неинвазивна вентилация, които са необходими за лечението на болни с Ковид-19 и белодробни заболявания. Цената на един е 4800 лв., или общо 24 000 лв. за петте, обявена кампания за набиране на средствата. Тъй като в болницата има недостиг на специалисти анестезиолози, ще се набират средства и за допълнително възнаграждение на двама от идващите да работят специалисти, които желаят да останат за постоянно в Гоце Делчев.

Подкрепа към лекарите от гоцеделчевската болница започна и сдружение „Българска история“, което обяви преференциални цени на книги по повод  Деня на будителите. 20% от продажбите ще бъдат дарени за лекарите в МБАЛ „Иван Скендеров“.

Днес областният управител на Благоевград Бисер Михайлов ще проведе видеоконферентна връзка с директорите на всички болници в областта, на която да набележат още мерки за справяне с втората вълна на заразата, която се надига с много по-голяма сила от първата. Лекарите апелират към отговорно отношение и спазване на всички противоепидемични мерки.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *