Съдът постанови най-тежката мярка “задържане под стража” на майката на убитите деца от Сандански

Благоевградският окръжен съд постанови най-тежката мярка “задържане под стража” на майката от Сандански, задържана за смъртта на двете си деца. Делото бе гледано днес от дежурния съдия Красимир Аршинков. Със защитата на обвиняемата се зае служебният адвокат от София Maньо Алексиев.

Според адвокат Алексиев майката не е признала, че е извършила престъпното деяние, а само е изразила съжаление. Адвокатът на обвиняемата разказа, че е бил запознат със семейните й проблеми, които се задълбочили през последните години. Кристина Дунчева е била подлагана на голям тормоз и физическо малтретиране от страна на съпруга си Георги Трайков, той дори я притискал да сключат споразумение за родителски права, искал е те да бъдат отсъдени на майката, но семейството да остане да живее заедно. Кристина е била разкарвана с джипа на съпруга си Георги, в присъствието на местен адвокат, и притискана да подпише документа.

Адвокатът на обвиняемата заяви също, че тя е била сексуално насилвана от нейния свекър.

Maньо Алексиев обясни, че Кристина многократно е подавала сигнали за упражняваното семейно насилие, но нямало никаква реакция от институциите.

Съдия Красимир Аршинков, който разгледа делото по мярката, заяви лаконично, че с оглед на събраните доказателства за извършено тежко умишлено престъпление обвиняемата трябва да остане за постоянно в ареста.

Братът на Кристина се завърнал от Австрия, след като разбрал за трагедията. Той разказа, че сестра му е имала постоянен контакт с него и адвокат си, търсила е помощ заради тормоза, упражняван й от нейния съпруг.

В съдебната зала Кристина Дунчева помоли съда за снисхождение.

Адвокат Алексиев поиска следствието да се извърши на друго място, тъй като се съмнява в неговата безпристрастност, той уточни, че сестрата на Георги е била в близки отношения с един от полицейските началници в Сандански.

Припомняме, че в четвъртък около 17,30 ч горският служител Георги Трайков повикал полиция, защото жена му Кристина Дунчева е заклала двете им деца – 5-годишното момченце Васил и 3-годишната му сестричка Ивон. И двамата родители били отведени в местното РПУ, което е на метри от къщата им. При огледа са иззети два ножа и сатър.

Разпитите продължили до малките часове на нощта с участието и на психолози от МВР. Почти през цялото време Кристина не била адекватна, говорела несвързано. Имало момент, в който се опитвала да обясни, че по-голямото дете е нападнало по-малкото с ножа, а после се е наръгало само. Накрая признала за ужасното престъпление и казала с поглед, забит в земята: “Искаха да ми вземат децата. Нека сега да ми ги вземат!”

Тази сутрин в Сандански се състоя погребението на невръстните деца.

Доколко евентуално насилие в семейството е довело до крайното решение на Кристина ще трябва да покажат експертизите в хода на разследването. В Сандански хората настояват институциите да обръщат много повече внимание на сигналите за домашно насилие. 

„Сега ще е Сандански, утре ще е друг град, трябва да се проверяват и трябва хората, които работят в тия учреждения наистина да го правят със сърце и душа и да приемат малко по-лично работата си, за да може да има наистина адекватна ситуация и решаване на проблема, защото в крайна сметка ситуацията е следствие на дълго трупани явно проблеми, които са били неглижирани”.

„Това ни е най-големият проблем – защото нехаем срещу всичко. Чуваме и от преразкази, и лично чуваме, но винаги нехаем срещу това нещо. В това съм убедена. Може би принудени от обстоятелства някакви, от всичко. А и виждате тука градът е малък, всеки знае всичко за всеки в повечето случаи, съобразяваме се от ред неща”, коментираха трагедията местни жители.

Първоначалните заключения на специалистите са, че неотдавна жената е отключила психическо заболяване. То обаче е останало неизвестно и започнало да се развива, тъй като Кристина не е била освидетелствана. Психиатрична експертиза ще покаже дали майката двоен убиец е била в състояние да съзнава какво извършва.

Мярката на Дунчева ще бъде обжалвана на 26 ноември в Софийски апелативен съд.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

 1. Изгонете ИЗРОДИТЕ свекър, съпруг

  Хора от Сандански, сандачани добри хора,

  ИЗГОНЕТЕ тези изроди – свекъра и съпруга на нещастната жена, доведена до лудост от тормоз – сексуален, физически и психически.

  Изродите свекър и съпруг – да се кастрират, направо да им си отрежат гениталиите и да се прогонят далеч от цивилизацията.

  В името на живота на невинните ангелски детски души – направете го хора от Сандански!

  Така ще измиете ГРЕХА, поне малко и от себе си, от вашето НИЩОНЕПРАВЕНЕ !
  Както се оказва МНОГО хора в града сте ЗНАЕЛИ – какво насилие се случва в семейството.

  На съвестта тежи ли ви днес страданието на тези МЛАДА ЖЕНА, чудовищно УНИЖАВАНА, че да изпадне в умопомрачение!

  Санданчани ИЗГОНЕТЕ ИЗРОДИТЕ от града си – свекъра и съпругът, и цялата им фамилия – ВЪН ОТ САНДАНСКИ!
  Вън от България, нямат право да стъпват върху земята, под която са погребани две невинни дечица, заради ПОХОТ на свекър и съпруг, и нещастна свекърва/майка, фамилия … изроди мръсни.

  Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *