14 държави в света никога не са познавали коронавируса

Четиринадесет държави в света никога не са познавали коронавируса, разкрива доклад на Световната здравна организация, изготвен една година след началото на пандемията, която зарази над сто милиона души и уби 2,3 милиона, съобщава АНСА.

От Американска Самоа до Света Елена, дванадесет от тези „свободни от Covid“ места са острови или островчета на хиляди и хиляди километри от брега, които от самото начало прилагат много строги политики за влизане, затваряйки се за външния свят.

По отношение на другите две, Северна Корея и Туркменистан, научната общност е скептична. Експертите се съмняват в точността на техните здравни данни и готовността да бъдат направени публично достояние.

Съставени от 15 малки острова в южната част на Тихия океан на повече от 3000 километра от Нова Зеландия, островите Кук успяват да се спасят от коронавируса, като налагат задължителна карантина за влизане и временна забрана за лодки в пристанищата му, включително круизни кораби.

Строги правила и за Американска Самоа в южната част на Тихия океан, която преди година затвори границите дори за жители, които са в чужбина. Островитяните успяха да се върнат у дома едва преди две седмици.

Науру, третата най-малка държава в света близо до Кирибати, също беше спасена от Ковид. Много бедни, с най-голям брой хора с наднормено тегло в света и продължителност на живота по-малко от 50 години, ако вирусът беше пристигнал, щеше да бъде фатално.

Палау, съставен от 300 острова и близо до Филипините, освен че не е регистрирал случаи на коронавирус, може да бъде една от първите страни в света, които ваксинират цялото население.

В Света Елена, британска територия в Атлантическия океан и едно от най-отдалечените места в света, са наложени тестове за пристигащите и напускащите острова. Определено облагодетелствани от географското си положение, от Тонга до Тувалу тези територии успяха да се спасят от пандемията само по този начин: чрез затваряне на пристанища и летища, налагане на карантина и в някои случаи блокировки.

Ситуацията е различна в Северна Корея и Туркменистан, чиито данни са оспорени от научната общност. Ким Чен Ун наложи много строги ограничения върху населението, които допълнително повлияха на икономическа ситуация, която вече е в критични условия. Освен това за някои фактът, че граничи с Китай и Южна Корея, прави липсата на случаи на Covid малко вероятно./ БГНЕС

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *