
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
- ЗА ЯБЪЛКИТЕ
- ябълки – 500 г
- захар – 3 с.л.
- вода – 1 ч.ч.
- ЗА КРЕМА
- прясно мляко – 500 мл
- захар – 1/2 ч.ч.
- жълтъци – 2 бр.
- брашно – 3 с.л.
- сладкарска сметана – 150 мл течна за разбиване
- белтъци – 2 бр.
- пудра захар – 70 г
- орехи – 100 г смлени
- бисквити – 1 пакет обикновени чаени
- желатин – 1 бр.
- вода – 60 мл.
- ванилия – 2 бр.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Обелените, почистени и нарязани ябълки се поръсват със захар и се слагат в тава, след което се заливат с вода. Пекат се до омекване за около 15 минути. След това се пасират на пюре.
200 мл от млякото се разбива с жълтъците и брашното и се прецеждат през сито, за да няма бучки.
Останалото мляко се слага да заври заедно със захарта и на тънка струя се добавя млечната каша. Бърка се енергично до сгъстяване на крема. Отстранява се от котлона и се добавя ванилията. Към получения крем се добавят пасираните ябълки.
В друг съд се разбиват белтъците на сняг и се добавя пудра захар. Разбива се и сладкарската сметана, която се добавя към белтъците на сняг.
На водна баня се разтопява желатинът, който преди това сме разтворили във вода.
Разтопеният желатин се добавя към белтъците на сняг и разбитата сметана. Тази цялата смес прибавяме към млечния крем.
На дъното в подходящи купи натрошаваме бисквити и заливаме с крема. Отгоре се декорация слагаме смлени орехи.