5 бели храни, които са вредни за нашето здраве

Повечето хора не знаят, че някои от най-често използваните храни всъщност са вредни за организма.

Може би това е причината да продължават да ги консумират всеки ден.

Трябва обаче да знаете, че белият ориз, рафинираната сол, пастьоризираното краве мляко, рафинираната захар и бялото брашно са 5-те най-вредни бели храни, защото имат много малко хранителни вещества, протеини и витамини.

Ако консумирате тези 5 продукта всеки ден, ще увеличите значително риска от диабет, високо кръвно налягане и други общи заболявания.

Знаете ли, че хората, които ядат бял 5 пъти седмично имат до 17% по-голяма вероятност да развият диабет?

Това е само един от примерите, колко опасни и вредни могат да бъдат тези храни.

Трябва да знаем повече за тези широкоразпространени храни, преди да ги слагаме в устата си всеки ден.

Вижте кои са 5-те бели храни, които са вредни за нашето здраве:

Рафиниран бял ориз

Белият ориз води до значителни увеличаване на нивата на глюкоза в кръвта, което от своя страна увеличава риска от диабет. Обработката на ориза включва процеси, които премахват неговия външен слой и зародиша. В общи линии остава само тази част от ориза, която съдържа предимно нишесте.

Пастьоризирано краве мляко

Процеса на пастьоризация дава на млякото по-дълъг срок на годност, но цената за това е доста висока. Този процес премахва ценни ензими и витамини (А, С, В6, В12). В същото време в процеса на пастьоризация към млякото се добавят хормони и антибиотици. Пастьоризацията убива и полезните бактерии, които се срещат в суровото мляко, като лактобацилус ацидофилус. Унищожава над 20% от йода, съдържащ се в млякото, предизвиква запек и отнема на млякото неговите най-важни хранителни качества.

Рафинирана бяла захар

Бялата захар не би трябвало да се смята за храна, а за чисто химическо вещество, което се извлича от растителни източници, като захарна тръстика или захарно цвекло. В процеса на извличане се премахват всички протеинови влакна и около 90% от хранителните вещества. При производството на рафинираната бяла захар се създават алкални реакции, които премахват почти всички витамини. След това се добавя и въглероден диоксид и се извършва допълнителна обработка с калциев сулфат и сярна киселина за избелване, откъдето идва и цвета на продукта захар. Рафинираната бяла захар няма протеини, витамини, минерали, ензими, микроелементи, фибри, мазнини, нищо което може да се свърже с човешката храна. Тази захар носи само енергия и нищо повече.

Рафинирана бяла сол

Солта, която всички ние използваме е натриев хлорид. Този продукт увеличава риска от редица сърдечно-съдови заболявания. Рафинираната сол предизвиква редица вредни странични ефекти, при хората, които я консумират редовно. Готварската сол съдържа йод, който е необходим за доброто ни здраве. Солта използвана в преработените храни или заведенията за бързо хранене обаче, често няма добавена йод. В процеса на рафиниране към солта се добавя флуор, който в големи количества е вреден за здравето. Консумацията на прекалено много сол може да доведе и до проблеми с високо кръвно налягане.

Рафинирано бяло брашно

Бялото брашно е почти изцяло скорбяла и съдържа много малка част от хранителните вещества на зърното. Допълнителните химични процедури, които превръщат зърното в брашно, водят до образуването на алоксан, вещество използвано за предизвикване на диабет в здрави мишки, за научни изследвания. Да точно така! Алоксана причинява диабет, освобождавайки огромни количества свободни радикали в панкреасните бета-клетки, което води до тяхното унищожаване.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *