5 неща, които не трябва да правите веднага след хранене

Знаете ли, че се препоръчва да спите няколко часа след като станете от масата и да вземете душ – не по-рано от половин час след това? Предлагаме ви да разберете защо това е така и какво друго не трябва да се прави веднага след като сте яли. 

1. Вземете душ

Ходенето под душа се препоръчва не по-рано от половин час след като сте яли. Защо? Когато започнете водни процедури, телесната ви температура се повишава. 

За да неутрализира този ефект, тялото изпраща повече кръв в кожата, отколкото обикновено. Това от своя страна може да разстрои процесите в храносмилането и асимилацията на храната.

2. Спане

Не трябва да спите по-рано от 2 часа след хранене. Сънят на пълен стомах, първо, става причина за киселини, оригване и повишена киселинност в стомаха. Второ, увеличава риска от инсулт.

3. Пушене

Всички знаят, че тютюнопушенето е зависимост. И, разбира се, е по-добре напълно да го спрем. Ако все още не можете да направите това, тогава не забравяйте, че пушенето не се препоръчва поне 20 минути след хранене. 

По време на асимилацията на храната работят всички системи на вашето тяло. Никотинът ще се абсорбира два пъти повече. Съответно вредният ефект на цигарите ще се увеличи. Освен това тютюнът има способността да блокира усвояването на витамини С и D, като съсипва дори най-здравословната вечеря.

4. Пиене на чай

Въздържайте се от чая за час след хранене. Това важи особено за деца, бременни жени и хора, страдащи от анемия с недостиг на желязо, тъй като тази напитка пречи на усвояването на желязо в организма, пише zdrave.to. По-добре се ограничете до чаша обикновена вода.

5. Спорт

По-добре е да започнете пълноценни спортни занимания 2 часа след хранене. И преди това можете да отидете на разходка, но голямото натоварване не се препоръчва. 

Факт е, че физическото натоварване на пълен стомах води до появата на гадене и хълцане, както и до по-сериозни последици под формата на конвулсии и травми.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *