5 причини косата ви да побелее на младини

Ако мислите, че сте единствената, чиято коса е побеляла рано, грешите. В момента даже можем да кажем, че небоядисването на сревбърните кичури се е превърнало в тренд. Посивяването на младини е често срещано нещо и макар да е неприятно, то може да е и признак за някакво друго здравословно състояние. Ето кои са 5-те най-често срещани причини, които причиняват побеляване, дори преди да сте навършили 30.

1. Дефицит на витамин В12

Според мнозина учени и лекари дефицитът на витамин В12 е най-честата причина за ранно побеляла коса. Също така, може да доведе до изтъняване и косопад. Ако ежедневно включвате храни като яйца, говеждо месо, риба тон и сьомга във вашата диета, със сигурност ще допринесете за благосъстоянието на гривата си.

2. Проблем с щитовидната жлеза

Редица изследвания доказват, че проблемите с щитовидната жлеза засягат пряко космените фоликули. Ако страдате от ранно побелели кичури или мазни корени, това може да се дължи на дисфункция на щитовидната жлеза.

3. Цялостна липса на витамини

Неспазването на здравословна диета може да допринесе доста сериозно за ранното побеляване. Различни изследвания са установили, че феритин, калций, витамин D3, мед, цинк и желязо могат да поддържат косата ви здрава и обратното, разбира се.

4. Живеете под стрес

Животът под напрежение засяга стволовите клетки, които са отговорни за регенерацията на косата ви. Както може да предложите, това води до побеляване, преди да е дошло времето за това.

5. Имате наследствено обременяване

Да, белите коси са наследствени! Майки, баби, прабаби – всички поколения имат значение. Според дерматолозите нашата генетика играе огромна роля за определяне началният период на побеляване.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *