Топ теми

5 причини да си направим салата от маруля

Пролетта слага на трапезата зеления зарзават. Вкусна, свежа и пълна с витамини и минерали, марулята е много полезна за здравето. Ето 5 ползи от зелената залата:

Витаминна бомба


Марулята е богата на витамини, особено на витамин С. Това я прави особено подходяща за пролетния сезон, когато имунитетът ни е по-слаб след зимата. Освен това марулята помага за изчистване на червата от шлаки, които често се образуват при нездравословно хранене и повишена консумация на тлъсто месо. Ако сте решили да се подложите на пролетна детоксикация, не пропускайте да включите марулята в менюто.


Богата на целулоза

Богатото съдържание на целулоза прави марулята много ефективна при нередовен стомах. Ако имате запек, в рамките на един ден похапвайте само най-вътрешните листа на марулята в комбинация с ябълки. Стомахът ви ще се е оправил до края на деня. Регулирането на перисталтиката е и причина марулята да е основа на много диети.

Високо съдържание на желязо

Заради желязото в състава си марулята е подходяща за хора с анемия. Тя е пълноценен заместител на хранителните добавки с желязо по две причини. Първо, е естествен източник на желязо и не вкарва в организма изкуствени вещества и химикали. Второ, така приетото желязо се абсорбира много по-бързо от организма.

Помага при безсъние


Редици проучвания показват, че марулята има успиващо действие. Затова салата с маруля ще ви помогне да се справите с неспокойствието преди лягане. Друг плюс на марулята е, че засища, без да създава усещане за тежест в стомаха. Дори да решите да изядете салата с маруля преди лягане, това няма да се отрази на съня ви.


Богата на фибри


Високото съдържание на фибри и вода в марулята е друга причина зелената салата да участва в почти всяка диета. Редовната консумация на маруля подсилва, макар и малко, метаболизма. Важно е тук да уточним, че подобни здравословни и диетични качества на марулята са валидни само ако не сте я полели с калоричен дресинг.


Накисвайте листата на марулята поне за 15 минути в студена вода, преди да ги нарежете за салата, съветва marica.bg. Така ще паднат химикалите, останали по повърхността на листата.

loading...


Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *