66.9% от родителите на ученици в начален етап и 51.8% в прогимназиален в санданското ІІІ ОУ „Христо Ботев” са против дистанционното обучение

66.9 процента от анкетираните родителите на учениците в начален етап /1-4 клас/ и 51.8 % в прогимназиален етап са против дистанционното, или т.нар. обучение в електронна среда от разстояние. Това показват резултатите от проведено допитване в едно от най-големите основни училища в областта – санданското ІІІ ОУ „Христо Ботев”, в което се обучават 805 ученици, а педагогическият персонал наброява 73-ма учители. Така, за да проучат нагласите на майките и бащите, от училището пускат анкета с въпрос: “Желаете ли в следващите седмици да се премине към дистанционно обучение?”.

За начален етап от 421 анкетирани 95 отговарят с „да”, 280 с „не” и 46 с „не мога да преценя”. Съответно в прогимназиален 115 души са „за” дистанционно, 158 „против” и 33-ма „не мога да преценя”.

Каква е ситуацията в училището и препокрива ли се мнението на родители с това на учителите, за коментар потърсихме директора на ІІІ ОУ Румен Сидеров.

„Наред с анкетата сред родителите проведохме такава и сред учителите. 86 % от педагогическия персонал са „за” присъствено обучение и съответно 14 за дистанционно”, сподели Р. Сидеров и допълни, че самият той също смята, че е най-добре учениците, особено от начален етап, да учат в традиоционната дневна форма, затова ще държат  присъственото обучение да продължи колкото се може по-дълго.

Директорът обясни, че към момента под карантина са 6-има ученици и двама учители, а отсъстващите деца са общо 83, което е 10.31 процента от общия брой на обучаващите се. Р. Сидеров призна и че не са обсъждали и не обмислят да въвеждат хибридно обучение – редуване на онлайн уроци и такива „на живо”.

Така при спазване на противоепидемичните мерки и създадена организация в сградата на училището ежедневно пребивават към 900 човека, като всяка една от 32-те паралелки е с отделна класна стая, а общо 515 ученици са обхванати от целодневното обучение или ходят на занималня.

„Към момента, доколкото зависи от нас и съобразявайки се с обстоятелствата, реализираме нормален учебен процес”, заключи директорът на санданското ІІІ ОУ. 

В късния следобед вчера стана ясно, че с решение на Областния оперативен щаб и учениците от 5 до 12 клас в Сандански също преминават до 27.11. към дистанционно обучение. За да бъде максимално обективен и коректен, Р. Сидеров лично се свърза с репортер на „Струма”, за да каже за новата заповед, и сподели: „Надявам се обучението в електронна среда от разстояние действително да бъде само за две седмици”.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

2 Коментара

  1. родител

    Браво на г-н Сидеров, ако всички съумяваха като него да контролират процесите в училището и държат на дисциплината нямаше да има нито едно училище затворено или пък детска градина. Днес децата от затворените детски градини са по кварталните градинки, и не смятам че са в по-сигурна среда от тази в институциите.

    Отговор
  2. 777

    Ало господине има си наредби и заповеди,кой си ти че да си правиш каквото искаш????

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *