Азиатска супа от гъби с къри

Необходими продукти

гъби – 200 – 220 г (шийтаке и кафява печурка)

кокосово мляко – 250 мл

чесън – 2 ск. (не много големи)

джинджифил – 15 г пресен корен

сусамово олио – 25 мл

кориандър – 1 ч.л. зърна + 2 стръка пресен

целина – 4 стръкчета, само листата

къри – 2 ч.л. равни

кайенски пипер – 1 сушено люто чушле

пилешки бульон – 600 – 700 мл (или вода със кубче бульон)

сол – 1 ч.л. или на вкус

оризови нудли – 100 г

Начин на приготвяне

За азиатската супа с гъби счукайте в хаванче чесъна с малко сол, и зрънцата кориандър.

Обелете джинджифила и го настържете на ренде.

Накълцайте зелените листенца кориандър и селъри. Заделете малко от тях за поръсване накрая.

Загрейте сусамовото олио в тенджерка и сложете да се запържат леко джинджифила с чесъна и кориандъра, както и свежите накълцани листа.

Бъркайте около 3 минути на умерен огън и налейте бульона и кокосовото мляко.

Оставете да заври и добавете почистените и нарязани гъби, кърито, стритото кайенско чушле и сол на вкус.

Гответе 15 минути като наблюдавате да не се вдигне пяна. Ако това се случи, намалете леко огъня.

Накрая сложете оризовите нудли и варете за времето указано на опаковката.

Най-добре е да се ползват фини, но в случая аз имах само от плоските и по-дебелички, което не е проблем.

Азиатската супа става по-гъста, затова ако искате си добавете допълнително бульон.

Силно ароматна, много вкусна супа с нудли! Ако я приготвяте за деца, пропуснете кайенския пипер, но имайте предвид, че пак ще налютява от джинджифила. За мен това е прекрасно, защото го обожавам, но не с всеки е така.

Освен всичко друго тази супичка е чудесно средство за борба с настинки и грипове именно благодарение на чудотворния джинджифил./готвач.бг



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *