8 г. дупничани се питат дали Братя Галеви ще се върнат отново и с тях ще се върне ли Галевград

Казват им братя, но нямат кръвна връзка. Пламен Галев и Ангел Христов са колеги в Специализирания отряд за борба с тероризма, а в края на 90-те години напускат системата на МВР и се установяват в дупнишкото село Ресилово. Вече 8 г. Дупница е без Братя Галеви. И ситуацията в града като че ли е привидно спокойна. Няма ги честите побоища, рекет, изнудване за прехвърляне на бизнеси, посегателства над момичета, брутални улични скандали. Все пак и времената са други – много по-различни отпреди 20 г., когато групировките още бяха на мода. Сенките на бившите барети Пламен Галев и Ангел Христов обаче още витаят над Дупница и изплуват при всеки криминален инцидент, който местните веднага и по неписано правило определят задължително като дело на “хората на Галеви”, пише 24 часа. И сега, след изчезването на 43-годишния Янек Миланов, от когото няма следа вече 40 дни, подозренията на дупничани отново паднаха върху “човек на Галеви”. Янек е засечен за последно на 31 юли вечерта да се качва в джипа на Васил Капланов-Каплата и оттогава следите му се губят.

“Капланов, къде е Янек?”, е постът в социалните мрежи, който се разпространява от дни. Капланов е бил охранител на Галеви, като е работил с договор към столична фирма. Говори се обаче, че в последните години те го отлъчили и той останал изолиран от тяхната групировка. Сега Капланов получи обвинение за незаконно притежаване на патрони, както и за закана с убийство към човек, който в социалните мрежи изразил съмнение, че той може да е замесен в изчезването на Янек. Преди дни братът на Янек – Марио Миланов, излезе с призив към дупничани: “С тревога проследих случилото се през миналата седмица, а именно отправената закана за убийство от страна на Капланов към дупничанин, изразил съпричастие с изчезването на Янек. Разбрахме, че след намесата на главния прокурор Иван Гешев районната прокуратура в Дупница е отворила т.нар. студени случаи, свързани с Капланов. Обръщам се към всички ви, но най-вече към потърпевшите и пострадалите от Капланов – вече не сте сами, не се страхувайте, обърнете се към прокуратурата, разкажете и потърсете правата си.

Трябва да сложим край на този феодален страх, който властва в Дупница от години

Сега е моментът – главният прокурор е лично ангажиран, както увери и мен, както увери и вас чрез медиите, прокуратурата действа, съдът в Дупница остави Капланов в ареста, разследващите продължават работа, а Дупница вече не е на тъмно.” За Братя Галеви периодично се говори при всеки тежък криминален случай. Така те отново, макар и косвено, “изплуваха” през 2014 г., когато в заведение “Колата” – място за срещи на Галеви, бе убит техният доверен човек Николай Радев-Отвертката. Дълго време той тормозел и преследвал внучката на известния стоматолог д-р Владимир Карастоянов. При пореден скандал тя извикала дядо си, баща си и чичо си, за да я защитят. При физическата саморазправа Отвертката бил намушкан в корема. Успял да повика по телефона приятеля си Васил Капланов-Каплата и буквално издъхнал в неговите ръце.

Дългата ръка на Галеви дупничани привидяха и в странната смърт на основния свидетел по делото срещу тях – бизнесмена Пламен Миланов. Той бе намерен мъртъв заедно със счетоводителката си в офиса на фирмата на 30 декември 2015 г. От прокуратурата обясниха, че двамата са се задушили и няма извършено престъпление, но в града продължават да не вярват, че смъртта им е нещастен случай.

Пламен Галев и Ангел Христов изчезнаха веднага след като бяха осъдени в началото на май 2012 г., и са обявени за издирване от Интерпол. Галев получи 5 г. затвор, а Христов – 4 г., за ръководене и участие в група за изнудвания и извличане на облаги чрез внушаване на страх. Другите трима от групата – Владимир Ангелов-Стъклето, Апостол Чакалов-Тоци и Георги Блатски, отдавна излежаха присъдите си от по 4 и 3 години и половина в затворническото общежитие в Самораново и са на свобода. “Действително в Дупница вече не се страхуват от уличния рекет, но хората на Галеви се рафинираха – занимават се с бизнес, строителство. Мутренските времена отминаха, но сега тези хора се трансформираха в “почтени” бизнесмени”, казва бившият кмет д-р Пламен Соколов, който също бе сред основните свидетели по делото срещу Галеви и оглави движението “Не на страха в Дупница”. Казва, че е един от малкото хора, които “не се продали за 5 гроша”. Смята, че държавата не се е намесила категорично, за да “изчисти града от тази мафия”. Надява се идването на главния прокурор Иван Гешев да сложи началото на разплитане на зависимостите в Дупница.

“Не ми се иска да смятам, че идването му е било отбиване на номера. Добре би било да се срещне с хора, които да му подадат “сламки” за ставащото в града. Недоумявам как може човек да изчезне безследно, както се е случило с Янек! В кои времена живеем? Градът ни е пропит от тези хора. Дупница си е все същата. Няма да сме живи, когато следите от групировката ще бъдат заличени”, допълва д-р Соколов. Той е един от малцината, които се осмеляват да говорят открито за “времето на Галеви”, но казва, че за това е “платил висока цена”. Посочва само един случай, в който по чудо семейството му оцелява – през юни 1999 г. в къщата му бе хвърлена бомба. Други дупничани пък си спомнят, че Братя Галеви бяха членове на консултативния съвет към кмета Атанас Янев (2007-2011), а техни хора бяха назначени на работа в общината.

Галеви бяха сред крупните дарители, ремонтирали градския парк, вложили лични средства за ремонти на църкви и училища в района. Много дупничани казват, че са ги търсили за финансова помощ и не отказвали пари за лечение на болни например. И сега дупничани са разделени в отношението си към бегълците. За едни те са халата с много глави, която продължава да властва в града, макар и не толкова публично и шумно, а за други са хората, които са успели да сложат ред, защото държавата не го е направила. Със сигурност Галеви са имали “чадър” от високите етажи на властта, още се коментира, че макар и извън системата на МВР, те са работили за службите. Къде живеят бегълците сега, вероятно знаят малцина. Слухове ги “заселват” в ЮАР, Сейшелите, Малдивите, САЩ и Дубай, разбира се. От агенти на ДЕА до бизнесмени с пластични операции и нова самоличност. А дупничани продължават да се питат дали Братя Галеви ще се върнат отново и с тях ще е върне ли Галевград.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *