HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Ексмитничарят М. Митовски съди ОД на МВР – Благоевград за незаконно подслушване, иска 50 000 лв. обезщетение за вреди

Бившият митнически инспектор Методи Митовски съди полицията за незаконно подслушване и претендира за 50 000 лв. за причинените му неимуществени вреди. Искът по Закона за отговорността на държавата е насочен срещу ОД на МВР – Благоевград, като втори ответник е бил и Окръжен съд, но спрямо него делото е било частично прекратено от съдията докладчик Владимир Ковачев. Мотивът му е, че съдът е разрешил използването на СРС-та, но не може да отговаря за незаконното им използване, като неговото становище е потвърдено от САС и ВКС. Методи Митовски реши да потърси обезщетение за накърнените му права, след като Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства на Бойко Рашков установи, че е бил подслушван незаконно.

Проверката бе извършена след сигнал на благоевградчанина до главния прокурор, министъра на МВР, Народното събрание. От нея станало ясно, че на 21 януари 2009 г. тогавашният председател на Окръжен съд Красимир Аршинков е одобрил две искания на ОД на МВР – Благоевград за прилагане на СРС-та спрямо Методи Митовски – едното за данъчни престъпления, а другото за документно. В заявлението на ОД на МВР – Благоевград да бъде подслушван Методи Митовски са изброени общо 4 члена – 253, 255, 256 и 257, които са свързани с данъчни престъпления, и чл.308 от НК, касаещ документното престъпление. Проверяващите се натъкнали на смущаващия факт, че първото СРС било разрешено на база декриминализирания чл. 257 от НК за данъчни престъпления и по-специално за приготовление към грабеж на държавата, който обаче е отменен през 2006 г.

Резултатите от проверката бяха изпратени до ВСС, а съдия Красимир Аршинков бе лаконичен, че никога не нарушавал закона при разрешаване на СРС-та. Още по време на съдебните дела Методи Митовски се оплакваше, че телефонът му се подслушва незаконно, и бе убеден, че тази практика не е престанала.

Припомняме, че той беше уволнен от благоевградската митницата, впоследствие възстановен от съда на длъжността “Митнически инспектор”, след което пак беше освободен. Той беше обвинен за длъжностно престъпление и съставяне на документ с невярно съдържание при внос на БМВ в качеството му на служител на митницата. През 2007 година бе осъден от съдия Таня Андонова на 1 година условно, но впоследствие бе оправдан на горните инстанции. След като бе напълно оневинен, той заведе дела срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата за причинените му вреди и ги спечели. Междувременно прокуратурата го обвини и за лихварство.

Делото се гледа от окръжния съдия Красимир Аршинков, който през април 2012 г. осъди Методи Митовски на 1 година и половина условно с 3- годишен изпитателен срок и конфискация на 1/6 от имуществото му. Съдията го призна за виновен, че в периода 29 май 2008 г.-29 август 2008 г. раздал пари на лихва на сина на бившия главен дознател към ОД на МВР – Благоевград Наталия Бабанова – Ивайло (28 000 евро), на строителния бос Борислав Тимчев (110 000 евро) и на двамата съдружници в “Папая” ООД (бившият ресторант “Акрополис”) Любомир Георгиев-Швейка и Николай Байкушев, брат на строителния предприемач Петър Байкушев, на които дал 102 260 евро. Осъдителната присъда беше потвърдена от САС, с тази разлика, че постанови да бъде отнета половината от къщата му. ВКС отмени конфискацията на имуществото и остави в сила само условната присъда.

Методи Митовски има опит с делата по Закона за отговорността на държавата. Той заведе делото срещу прокуратурата, след като бе оправдан за длъжностно престъпление, касаещо документ с невярно съдържание при внос на л.а. БМВ през митница Благоевград. Митовски бе напълно оневинен след 5-годишен наказателен процес и поиска 26 000 лв. обезщетение от държавното обвинение за неимуществени вреди, изразяващи се в претърпян значителен тормоз, нарушено психическо и физическо здраве, смущения в съня и трудовата му функция. Митовски твърдеше, че бил злепоставен пред съгражданите му, а вследствие на създалата се публичност на наказателното производство срещу него родителите му получили силен стрес и починали един след друг за една година.

Наред с това той изтъква, че за периода от 06.12.2004 г. до 06.10.2008 г. не е получавал никакво възнаграждение поради временното му отстраняване като старши инспектор в митницата. За периода, през който е водено наказателното производство срещу него, семейството му останало без всякакви доходи. На съпругата му било отпуснато обезщетение за безработица от 90 лева в продължение на 4 месеца. На него му било отказано изплащане на обезщетение, както и банкови кредити поради обстоятелството, че е временно отстранен от работа. Поради липсата на парични средства, които били необходими за издръжката на две годишния му син, той бил принуден да продаде единственото си жилище, дарено му от родителите.

Митовски настоява за обезщетение от 28 487 лв. и за имуществени вреди. Съпругата му и неговият колега по съдба – бившият митнически инспектор Димитър Ризов, бяха призовани да свидетелстват как се е отразил петгодишният процес на здравето му. Вещи лица пък го подложиха на съдебно-психиатрична и психологична експертиза и заключиха, че наказателното производство е причинило на Митовски психично разстройство – реакция на тежък стрес и разстройство в адаптацията, и е довело до по-тежко протичане на наличната преди това хипертонична болест. По делото бе назначена и счетоводна експертиза, която установява, че за времето, през което е бил отстранен от митницата, е лишен от заплати в размер на 21 341 лв. Съдия Росен Василев осъди прокуратурата да му плати 14 000 лв. обезщетение за неимуществени и 21 341 лв. за имуществени вреди вследствие на неправомерно повдигнато обвинение.

По подобен ред ще се развие и предстоящото дело за незаконно подслушване – разпит на свидетели, разпит на разследващите полицаи, които са поискали да бъдат използвани СРС-та, експертиза. Парадоксът е, че делото се очертава да бъде разгледано при закрити врати, именно заради използваните СРС-та, пък било то и доказано незаконни. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *