За салатата:
150 г спанак
1 средно голямо авокадо
20 г смлени бадеми (можете да ги заместите с орехи, тиквено семе или други семена и ядки по вкус)
20 г каперси
За соса:
20 мл студено пресован зехтин
1 скилидка чесън
1/3 лъжичка морска сол
7-8 зърна черен пипер
сока на половин лимон
Измийте добре спанака.
Нарежете спанака на ситно, а авокадото – на кубчета.
Смесете всички съставки за салатата в голяма купа.
В блендер разбийте съставките за соса, залейте с него салатата и разбъркайте добре.
Ако приготвяте салатата извън сезона на спанака, или имате съмнения относно неговия произход и съдържание на нитрати, може да го накиснете предварително в хладка вода с малко морска сол (оставете да престои около 15 минути).
Свежата салата с посочените продукти е за две порции.