От 2 шатри пред общината последователи на култа Сахаджи йога „чистиха” негативната енергия на благоевградчани

Последователи на култа Сахаджа йога, определен миналото лято от Св. синод на БПЦ като типичен пример за тоталитарна секта, опънаха вчера 2 шатри пред зала „22 септември“ до сградата на община Благоевград и отделиха цял ден, за да чистят кундулините на минувачите.
Водачът на групата – рускинята Ирина, която е омъжена в България, обясни, че посещението им в Благоевград е част от обиколка на 10 големи български града под надслов „Пробуждане“, а целта била да дадат възможност на населението да изчисти негативната енергия от чакрите си и така да стане по-здраво.
Докато седналите на земята под шатрите младежи и девойки напяваха индийски ритми, Ирина и още 2 момчета от групата часове наред обясняваха на всеки поинтересувал се как енергията тръгва от точка под гръбначния му стълб, пълзи нагоре и ако човек вярва и има желание, след 5-минутен сеанс тя ще пробие фонтанелата му и ще излети оттам, а човекът ще се почувства очистен като новородено. За улеснение на нуждаещите се от очистване, йогистите бяха донесли и диаграми с всички важни кундулини. „Сеансът“, на който се подложиха няколко любопитни минувачи – главно момичета и млади жени, се изразяваше в разперване на пръстите на ръката от страна на задръстения с негативната енергия и извличането на различните му болежки от тях безконтактно – чрез разперените отсреща пръсти на „лечителя“.
Миналата година в свое писмо до Комисията по образованието и науката при НС синодът на БПЦ определи йога като окултно „нетрадиционно за България източно религиозно учение, което не може да се разглежда само като система от физически упражнения, а изисква и специални техники за дишане, медитация и мантри, прилагани както в традиционните индийски практики, така и в много нови религиозни движения“. Повод за реакцията на синодалните старци бе Международният ден на йога, който се чества през юли.
От 1994 г. Сахаджа йога е без регистрация в Дирекцията по вероизповедания. Това обаче не пречи на основателката на сектата, която живее в подарен й дворец в Италия, да идва в България почти всяка година, за да изнася лекции и да вербува нови последватели. В момента Сахаджа йога има нелегални представители в 20 български града. В Благоевград нейна последователка с ранг на гуру е преподавателката във Факултета по педагогика на ЮЗУ Славейка Златева.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *