HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ПОДРОБНОСТИ ЗА АРЕСТИТЕ В БЛАГОЕВГРАД! Със заплахи Мартин Филипов превърнал 5 жени в сексробини, спецченгето П. Кънев и Ст. Филипов от Първо РУП агитирали жертвите да оттеглят жалбите си, мизата за покровителите – 250 лв /ОБЗОР/

Шефът на БОП – Благоевград Петър Кънев и полицейският инспектор от 1-во РУП – Благоевград Стефан Филипов бяха арестувани за чадър над сводника Марто Дебелия. Акцията бе реализирана вчера от Районна прокуратура – Благоевград и „Вътрешна сигурност” на МВР. Полицаите са задържани на работните им места, а Мартин Филипов бе закопчан преди обяд в хотел „Рио“, където контролирал работещите за него проститутки.

При извършените претърсвания в хотела, където Марто ползвал преференциални цени, са намерени две жени, които се съгласили да свидетелстват срещу сутеньора. Обиски са направени още и в хотел „Пилевски“, както и в полицейската приемна в кв. „Запад”, в дома и вилата в село Лешко на инспектор Стефан Филипов, както и в жилището на бопаджията Петър Кънев, който в момента се води шеф на службата, докато титулярят Симеон Симеонов е в отпуск.

Разработката срещу двамата полицаи започнала при пълна конфиденциалност преди месец и половина, след като в Районна прокуратура постъпил сигнал, че над Марто Дебелия е опънат полицейски чадър. Подробности за операцията бяха изнесени вчера от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг, на който участваха районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки, говорителката на Окръжна прокуратура Весела Стоилова и зам. шефът на „Вътрешна сигурност” Павлин Коджахристов.

След постъпилия на 20 април сигнал е образувано досъдебно производство за лично укривателство срещу полицаите, в хода на което са използвани специални разузнавателни средства. Всичко започнало, след като преди време млада жена подала жалба в полицията срещу Марто Дебелия, че я принуждавал да проституира, като била подложена на системен тормоз и заплахи не само към нея, но и към семейството й. С нея обаче се свързал кварталният инспектор в жк „Запад” Стефан Филипов, който започнал да я убеждава да си оттегли жалбата. Сутеньорът също бил информиран за жалбата срещу него и дори получил копие от услужливия полицейски инспектор. Мартин отишъл в дома на жената, взел я оттам и я качил в колата си, като й обяснил, че отиват в полицията. По пътя й наредил да си оттегли показанията, като предварително й дал написан текст, че го обича и че не я склонявал да проституира. На листчето бил посочен и номерът на полицейския кабинет, в който да отиде, като сводникът й казал да го изхвърли, след като препише текста. Пред нея Марто разговарял с инсп. Филипов, с когото я срещнал на паркинга до полицията. Жената изпълнила всичко и изхвърлила листчето в коша. В коридора на полицията я видял друг служител, който забелязал, че е много разтревожена и притеснена, и я заговорил. Тя му се доверила и споделила за пресата, на която е подложена. Той уведомил началника на 1-во РУП – Благоевград, който, от своя страна, информирал директора на ОД на МВР – Благоевград, а той – служителите от спецотдел „Вътрешна сигурност“, които започнали да подслушват и наблюдават колегата си.

Под СРС контрол бил поставен и антимафиотът Петър Кънев, който отговаря за киберпрестъпленията в БОП – Благоевград. Той е закован, че покровителствал Марто Дебелия, като на кафе в центъра на града разубеждавал друга жена да оттегли жалбата си срещу сутеньора. Казал й, че Марто достатъчно бил лежал в затвора, че нещата срещу него били пресилени и че ще й осигури адвокат.

Разговорите, при които двете жени са уговаряни да се отрекат от първоначалните си показания и да не свидетелстват срещу сводника, който се представя като „Министър на любовта“, ще се използват като веществени доказателствени средства срещу него и срещу двете ченгета покровители.

Мартин Филипов е обвинен за трафик на хора – за това, че набирал, транспортирал и склонявал жени към проституция. Методите му са били изключително брутални и жестоки спрямо жертвите, които държал в пълно подчинение и под непрекъснат контрол. Едната жена била наркозависима и той използвал това, като я пребил жестоко, когато се опитала да избяга, и я върнал обратно в хотела. Другата жена я накарал да проституира насила, след като я обвързал със заем от 600 лв. срещу месечна лихва от 150 лв. Тя се принудила да иска от него назаем парите за лечение на болното си дете. Марто започнал да си търси парите още на втория ден, като отправил страховите закани към нея и детето, в крайна сметка я принудил да прави секс за пари.

Месечно всяка една от жените изкарвала по 10 000 лв., повечето от които отивали за сутеньора. По 250 лв. били давани за полицейска закрила, заяви вчера районният прокурор Борислав Ковачки. Двамата полицаи, опънали чадър над Марто Дебелия, ще бъдат обвинени за лично укривателство, като инсп. Филипов ще има и обвинение за изнасяне на служебна информация.

„Двамата полицаи изглежда са гледали филма „Адвокат на дявола“. Убедих се, че много от служителите на МВР не са това, което трябва да бъдат, но все пак тези двамата бяха задържани благодарение на техни колеги. Убеден съм, че 80% от полицаите работят за хората”, каза зам. шефът на „Вътрешна сигурност” Павлин Коджахристов.

„Искам да поздравя прокурорите от Районна прокуратура – Благоевград и полицаите за успешната реализация, която приключи без никакъв теч на информация. Призовавам всички жени, които са жертви на трафик, да се обръщат към прокуратурата”, заяви Румяна Арнаудова, която заради акцията дойде вчера в Благоевград.

Говорителят на главния прокурор увери, че работата по разплитането на полицейския чадър над престъпността продължава. При претърсването в хотел „Пилевски“ е намерено пликче с бяло вещество, което е подложено на наркотест. Вчера са проведени и разпити на общо 5 жени, които са били принудени да работят за сводника. Провеждат се разпити и на служители на МВР и ако се съберат данни за участие на други полицаи в схемата на сводника, прокуратурата ще действа безкомпромисно. 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *