HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ДФЗ погна къщите за гости в Якоруда по сигнали на горещия телефон, кметски баджанак, братовчед и приятел сред собствениците на модерните минихотели

Якоруда влезе в полезрението на Държавен фонд „Земеделие” заради модерните напоследък къщи за гости, финансирани по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. Преди броени дни ДФЗ публикува на сайта си над 800 такива обекти, в които трябва да се развива селски туризъм, и прикани българите да подават всякакви сигнали за нередности или съмнения за използване на изградените обекти не по предназначение.

Според източник на „Струма“ от фонда на обявения за сигнали тел. 0700-106-16 и на имейл: signali@dfz.bg вече са постъпили първите сигнали за къщи за гости в Пиринско и всичките са за Якоруда.

Единият от сигналите е от Николай Герасимов-Зисо и Стоян Маринополски от Якоруда. Двамата са сред инициаторите за подписка, която събират в блока, където са апартаментите им. Поводът е решението на кмета Нуредин Кафелов да даде общински имот до блока на баджанака си и негов личен шофьор Абди Исмаил Хадживезулов, който искал да си строи къща за гости.

Сюлейман Мръцов, братовчед на Кафелов, също си е купил от общината имот срещу полицейското управление, има дори готов проект за поредния минихотел, където ще настанява гости на Якоруда, проектът обаче наскоро бе спрян, след като от ДФЗ стопираха всякакви разрешителни на мераклиите да строят къщи за гости и започнаха масирани проверки докъде са стигнали до момента обектите, в които бяха налети милиони левове субсидии.

Преди няколко месеца Н. Кафелов е предложил съветниците да гласуват продажба на общинска земя в с. Черна Места. Първоначалната цена на терена от 9000 лв. не привлякла купувачи, месец по-късно цената паднала на 7000, но със същия успех, в резултат на което сега теренът ще се продава на търг, при който цената със сигурност доста ще се срине. Въпросният парцел също е с модерното предназначение „къща за гости“, сред якорудчани се шушука, че мераклия да го купи е секретарят на общината Ибрахим Карафеиз, но каква е истината, ще се разбере чак на търга.

Естествено, с къща за гости в с. Аврамово е и дългогодишният кмет на селото и управител Али Хърльов, чиято фирма „Строител 2001“ печели обществените поръчки в общината.

Припомняме, че роднини на Хърльов купиха доста общински парцели в района на яз. „Белмекен“, които тепърва ще се застрояват, вероятно отново с модерните къщи за гости.

С такива терени се уреди сестрата на съпругата на Хърльов – Сабие Салих Хаджисюлейман, бащата на снахата на Хърльов – Юсуф Мустафа Бунцев, и др. Още през 2012 г. пък за жълти стотинки синът на Али Хърльов – Хасан, купи най-хубавото от 9-те бунгала в землището на Национална спортна база „Белмекен“.

Сега родът ще трябва да догонва стандартите, наложени от останалите туристически сгради в района на яз. „Белмекен“, сред които отскоро е и Туристическа спортна база „Белмекен Мастерс“. Според справка в Търговския регистър същата е собственост на наследниците на двамата социолози-милионери Кънчо Стойчев и Андрей Райчев. Марко Стойчев и Стела Райчева са съдружници в дружеството с по 194 500 лв. и според посетители на района доста са „вдигнали летвата“ чрез поредното съвместно начинание между двете семейства, които имат участие в десетки фирми с най-разнообразна дейност.

В момента ДФЗ проверява къщите за гости, срещу които са подадени сигнали. Всички те са съфинансирани по проекти по мярка 311 ,,Разнообразяване към неземеделски дейности”, мярка 312 ,,Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г. и по мярка 41 „Прилагане на стратегиите за местно развитие“, която се реализира от одобрени от МЗХ Местни инициативни групи.

Всеки момент се очаква да излязат първите по-конкретни резултати от проверките, по време на които се събира и допълнителна информация при съмнения за данни, документи и декларации с невярно съдържание. Миналата седмица стана ясно само, че нередности досега са установени в 15 проекта.

От фонд „Земеделие” вече предупредиха, че ако при къщите за гости се установи, че в тях няма туристи и не се ползват по предназначение, ще се изиска връщането на субсидията.

Още миналата година България информира ЕК, че няма да финансира повече проекти за къщи за гости, ВЕИ и стадиони по начина, по който те са били допустими през стария програмен период. Тъй като проектите за къщи временно са замразени, все още не са обявени новите изисквания, на които трябва да отговарят.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *