9 танцьорки от Петрич депортирани от летището в Санкт Петербург под заплахата да бъдат настанени в бежански лагер

9 танцьорки от фолклорен ансамбъл „Македонка“ към петричкото читалище „Братя Миладинови“ бяха депортирани от летището в руския град Санкт Петербург заради недоразумение при издаване на електронните визи.  Групата от 18 танцьори и 18 придружаващи лица пристигнала в Русия за участие в международния фестивал „Интерфолк“ от 12 до 18 ноември. Групата от 36 пътници пътувала с полет София-Мюнхен-Санкт Петербург и когато кацнали на руското летище, при граничния контрол местните власти забелязали, че в електронните визи на 9 от тях фигурират само име и фамилия, без бащини имена. Служителите на летището бързо оформили документите и написали акт за депортация. На танцьорите било предложено или да хванат веднага обратния полет за България, или да бъдат настанени в близък бежански център.

Ето какво разказа за неприятния случай петричката адвокатка Албена Кубратова, която се оказа една от депортираните танцьорки от читалищната самодейна група: „Услугата за подаване на онлайн на заявления за визи чрез сайта на руското външно министерство е въведена от 1 октомври тази година. Всички 36 пътуващи се възползвахме от тази възможност и на всеки от нас бе издадена електронна виза. При паспортния контрол, който беше извършен в София и Мюнхен, нямаше никакъв проблем. Но на руското летище се установи, че в електронните визи липсват бащините ни имена, които ги има в задграничните паспорти. Заради това несъответствие визите ни бяха счетени за невалидни, съставени ни бяха актове за депортация и на нас не ни остана нищо друго освен да се върнем обратно в България със следващия полет”, обясни адвокат Албена Кубратова. Деветте танцьорки, сред които майка и дъщеря на 15 години, имали 5 минути да решат дали да се качат в самолета за Германия, или да бъдат третирани като нелегални емигранти. Така след около час на руска земя те полетели обратно към Франкфурт и оттам за София. Макар и с половината състав ансамбъл „Македонка” с ръководител Мария Янева успели  да се представят блестящо на международния фестивал.

 „Като се прибрахме в България, сезирахме нашето Външно министерство и президентството за конфузната ситуация, в която изпаднахме 9 жени, но отговорът беше, че всеки носи персонална отговорност при попълването на заявлението за електронни визи. Когато попълвахме заявленията за електронни визи, такова поле за бащино име липсваше. Недоумявам как обаче са ни издадени визи, след като сме ги попълнили неправилно. Жена от групата след това отново пусна заявление със същите данни и при условие, че има издаден акт за депортация, след два дни получи електронна виза, което показва, че има нещо сбъркано. Оказа се, че ние станахме жертва на нашите грешки и на обърканите заявления на сайта на руското външно министерство. В резултат на това преживяхме много неприятни моменти, загубихме около 500 евро, които сме дали за самолетния билет и 6-те нощувки. Неимуществените морални вреди са далеч по-големи. Процедурата да претендираме за обезщетения е доста комплицирана. Затова решихме да огласим за патилата ни и предупредим българите да са по-внимателни, когато решат да си извадят визи по електронен път за Русия“, добави адвокат Кубратова.

От българското Външно министерство обясниха, че отказът българските граждани да бъдат допуснати на територията на Руската федерация е изцяло от компетенцията на руските гранични власти.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА  

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *