Дянков: Българите да спестяват в левове след Брекзит

Българите да спестяват в левове след Брекзит. Еврото и свързаният с еврото лев ще стоят по-стабилно. Този съвет дава от Чикаго Симеон Дянков – финансов министър в първото правителство на Бойко Борисов, пред Би Ти Ви.

Той разказа, че резултатите от референдума са хвърлили в недоумение политици и икономисти в САЩ. Притеснението е двойно заради непредвидимите президентски избори и в САЩ.

Дали гръм няма да разлюлее Америка, ако спечели Доналд Тръмп. Тръмп, точно като британските политици, които искаха излизане от ЕС, говори против емиграцията и иска издигането на стени срещу огромната част на света, казва Дянков. Той очаква същата несигурност в САЩ като във Великобритания сега, ако Тръмп стане президент.
Виновници за Брекзит и за несигурността в ЕС са ръководителите на Еврокомисията, които не успяха да обяснят прюсовете от големия европейски пазар. Сега резултатът е лавина от мисли дали и други страни искат да са в Европейския съюз, убеден е бившият финансов министър.

Като експерт той посочи три основни групи проблеми за България след референдума за излизане на Великобритания от ЕС.

Първата група загуби е свързана с това, че в следващите 2-3 години България и региона няма да са основни теми за евросъюза, може дори да не са в дневния ред, каза Дянков. Противно на много експерти, които в последните дни твърдят, че след Брекзит интеграцията в ЕС – политическа и икономическа, ще се засили и ускори, бившият министър е на противоположното мнение. Именно по-бавната интеграция ще е втората група проблеми. Третата е, че идеята общ енергиен съюз в ЕС е безвъзвратно загубена за следващите 4-5 години.

Само тежести очакват България след референдума, няма нито една положителна, каза Дянков.

На въпрос дали бързо да приемем еврото, каквито намерения има в Еврокомисия, бившият финансов министър каза, че мястото на България наистина е в еврозоната. Минали сме част от пътя към приемането на еврото, но не вярвам да го приемем в следващите 3-4 години, убеден е Дянков. Причините са, че в страната има известни тежести в публичните финанси, повече дългове, икономиката върви, на не с много бързи темпове. Интергацията ще е по-трудна, защото през 2014 г. се отдалечихме от еврозоната с поне 3-4 години. Ще трябва доста по-висок годишен растеж, от 4-5%, за да покриваме устойчиво във времето формалните критерии за дълга и дефицита, каза Дянков.

Той коментира и решението на арбитража за АЕЦ „Белене”, според който трябва да бъдат платени 550 млн евро на Русия.

Това е добра новина, сумата е значително по-малка сума от очакваната. Енергийните проекти, големият шлем костваха милиарди на страната. „Белене” е неефективен и ярко корупционен проект, който не е нужен на България, каза Дянков. Той е убеден, че ще има пазар за готовите реактори в Азия и Близкия изток.

Българското правителство е стабилно, каза още бившият вицепремиер на Борисов. Единственият недостатък е липсата на икономическа политика и политика за Северна България, която значително изостава от Южна именно заради липсата на големи инфраструктурни европроекти. Трябва задължително да се направи така, че всички българи да се чувстват победители от това, че България е член на ЕС. Затова е необходима сериозна иконочиска политика, обясни Дянков. На въпрос дали ако беше премиер би поискал оставката на икономическия министър Божидар Лукарски, той каза: Да. Дянков обясни, че има много български експерти, които биха се справил по-добре с тези задачи.

Дянков даде и съвет на финансовия министър Владислав Горанов да намери 120 млн. лв., които иска Меглена Кунева за увеличение на учителските заплати. Всичко обаче да е в рамките на общата бюджетна процедура, каза екпертът.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *