90 % от сиренето в хотелите, ресторантите и столовете е фалшиво!

„През общественото хранене, столовете, през кетъринга и хотелиерството, в България има масова консумация на млечни продукти. Мога да твърдя, че в тази сфера 90 % от продуктите са със съмнителен произход, да не кажа, че 100 % са аналог на млечни продукти“, това заяви Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Стана ясно още, че вече се е стигнало дори до скандал между производители на сирене и ресторантьори. Той се разиграл по време на официална браншова среща на млекопроизводителите в курорт по Черноморието. Експертите веднага усетили, че ги хранят с менте и предизвикали проверка.

„Оказа се, че има фактура само за една кутия истинско сирене от 1 кг., всичко друго е имитация“, разказа Присадашки, който е пряк участник в случая. Той добави, че при търговията с продукти, които са аналог на сиренето, има и криминален елемент, защото те стигат на пазара с етикети, че са млечни.

„С нова наредба аналогови продукти, които имитират млечните продукти, могат да бъдат продавани на крайния потребител единствено в крайна опаковка от производител. Ако това нещо, което е заложено в наредбата, успее да се реализира, изключва по всякакъв начин консумацията на аналогови продукти в заведенията“, каза още Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България.

Той каза още, че за да бъдат ефективни проверките на Агенцията по храните, те трябва да се извършват от екипи от други населени места, за да не бъдат разпознаваеми от нарушителите.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *