Босът на фалиралата дупнишка пирамида прехвърля имането на роднини, Галеви предупредили за схемата

Босът на фалиралата дупнишка пирамида Георги Близнаков е успял тихомълком да прехвърли огромна част от заграбените пари и имуществото на свои роднини и приятели. Това разкриха част от завлечените граждани при затварянето на скандалната дупнишка популярна каса. Така дори и някога да бъде осъден за измамата, Близнаков ще се окаже гол като пушка. Стотиците излъгани от него вложители съответно няма никакъв шанс да претендират за възстановяване на загубите си, обяснили им след консултация юристи,пише България днес.
„Явно всичко е подготвяно предварително, защото Близнаков е направил врътката малко преди пирамидата му да рухне.

Така за мен и останалите излъгани ще ни се наложи да пием по една студена вода“, проплака един от пострадалите.
Ръководената от Георги Близнаков дупнишка популярна каса обяви фалит в края на миналия месец, след като няколко години работи по модела на класическите пирамиди. Макар да не е банка, тя чрез реклами и обяви привлича клиенти срещу обещания за годишни лихви от 14 до 18%. Зарибявал ги лично Близнаков, който държи и заложна къща в Дупница. В града той е известен като дясна ръка на няколко солидни бизнесмени и за това хората лесно се подлъгали на обещанията му. Част от тях дори и не си направили труда да прочетат договорите. В тях се уточнява, че не става дума за депозити като в банките. Популярната каса е регистрирана като кооперация, а всеки клиент е вписан като неин член. Гаранция за обещаните лихви никъде не е поемана.

Както и в предишните афери, в началото нещата вървят по мед и масло. През първата година на хората им била изплатена лихвата. Това ги накарало да внесат всичките си спестявания. Мълвата за грандиозните печалби бързо се разнася и клиенти на „касата“ стават стотици хора. Вноските им варират от 5-10 хил. лв. до 200 бона и отгоре, признават пострадалите.
Напливът на клиенти не спира и след като в началото на годината дружеството на Георги Близнаков спира да изплаща лихвите с обяснения за временни проблеми. Оказва се, че докато фараонът залъгва хората, той тихомълком е стартирал прехвърляне на цялото си имущество. Така притежаваният от него огромен апартамент в София набързо е прехвърлен на негова фирма, която обявява фалит. Други няколко имота в столицата и Дупница са прехвърлени на негови роднини.
Паралелно с това повечето от събраните пари се насочват към фирми на негови близки, показала проверка на измамените клиенти. Врътката се реализира напълно легално под формата на заеми или плащания за услуги. С други част от средствата е купена и огромна къща в Гърция, където в момента се укрива семейството на фараона, убедени са хората в Дупница.
Малко след това синът на Близнаков прехвърля целия си бизнес на свои познати. Така заложната къща на семейството и две от фирмите му – „Феникс СБ“ и „Съни Ауто“, се озовават в ръцете на млада дама. По сметките на двете дружества през годините са минали стотици хиляди левове, показала проверка на ужилените вложители. Част от тях вероятно са и техните спестявания. След смяната на собствеността шансът да се върнат в пирамидата става нулев.

 

Пламен Галев и Ангел Христов предупреждавали за схемите на фараона

 

loading...


В отчаянието си част от измамените вложители вчера призоваха на помощ Братя Галеви, които преди бягството си налагаха силов ред в Дупница. Макар и спорни методите им, повечето хора в града и до днес ги одобряват заради изчезналата битова престъпност и наркотици.
„Хората смятат, че ако те бяха тук, това нямаше да се случи. Щом държавните институции не могат да се намесят, нека дойдат Братя Галеви и да си влязат в ролята. Призоваваме ги на помощ“, обяви една от измамените жени.
Други припомниха, че още през 2010 г. Пламен Галев и Ангел Христов предупреждаваха хората за схемите на фараона Георги Близнаков и неговия покровител, бизнесмена Давко Давков. Дори на едно общоградско събрание Пламен Галев беляза Давко Давков, като го нарече „гробокопач на дупнишката икономика“.
Малко след това къщата на Давков бе надупчена от куршуми, а Близнаков пребит зверски.

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *