Това е възпитателката, обвинена, че пребила и заплашвала дете със смърт

Разпознат е гласът от скандалния аудиозапис, от който се чу как възпитателка пребива и плаши със смърт дете с увреждания в Шумен.  Майки и възпитателки са разпознали гласа на възпитателката Деница Атанасова, която обаче не си признава. Жалба за тормоз в дома подала колежката й Хюлия Арон.

Тя обясни пред Нова телевизия, че служителите в дома дават рапорти, защото са длъжни да сигнализират за всеки случай на насилие. На рапортите обаче никой няма да се подпише, защото ще остане без работа, обясни Арон.

Две майки разпознали също гласа на Атанасова, обясниха жените пред камерите. Момченце на име Венцислав е било цялото в синини.

Зам.-кметицата на Шумен разказа за поредица от проверки, които са правени в дома. За някои от тях се оказало, че са междуличностни конфликти между персонала. Последната проверка е правена миналата седмица.

“За момента насилието трябва да се докаже. Но засега са алармирани вкички институции, които имат отношение към проблемите. Трите заподозрени служителки са отстранени. При съмнение за насилие трябва да се прекъсне контакта с децата.”, обясни зам.-кметицата.

Държавата да си взема поуки, коментираха пред Нова тв специалисти от международни детски асоциации.

Според тях системата не работи – заплатите са ниски, броят на хората е нисък, издръжката е ниска, а децата в един център с увреждания са много и имат специфични нужди.

Още вчера започна проверка на община Шумен по сигнал за агресия над деца с увреждания. В интернет изтече клип, на който се чува как социален служител се държи грубо и агресивно с едно от децата в Центъра за настаняване.

В клипчето се вижда снимка на посинен детски крак, чуват се детски плач и гласът на жена, която се обръща към дете с думите: „Няма да те чакам, ей животно, ще те убия тебе, разбра ли ме”.

Записът е направен миналата седмица от служителка в център „Слънчево детство”, в който живеят 14 деца с увреждания. Хюлия Арон, която го е заснела, казва, че от хора от персонала често бият децата.

„Бях с още една колежка на смяна, при издаването на смяната, въпросният служител на записа беше вече започнал да налага детето. По принцип са подавани сигнали за побой над децата и какво ли не е правено, но никой от никъде не взема никакви мерки, просто няма с какво друго да докажем, че това нещо се случва там”, споделя Арон пред bTV.

Бивш служител в Центъра разказва и за други случаи на насилие срещу децата.

„Децата спяха принудително от 12 ч. на обяд до 5 ч. ги караха да спят, който не спи – бой с чехли, пръчки, заключване и така нататък”, разказва Велислава Франчова, бивш служител в центъра.

Управителката на Центъра заяви, че не се притеснява от нищо. Проблеми между персонала и децата няма, а клипът в социалната мрежа е манипулиран.

„Просто видях, че профила е фалшив, от който е пуснат този клип, гласът е монтаж, нямам служител с такъв глас, това на снимката също не мога да кажа какво е, така че има си компетентни органи, нека си извършат разследването”, коментира директорката Марина Андонова.

От община Шумен заявиха, че вече са информирани за случая и започват проверки. “Ще сигнализираме полиция, прокуратура, Агенцията за закрила на детето. Вярвайте ми, че аз ще искам една много сериозна проверка и ще се видят нещата – кой е прав и кой не е прав”, каза д-р Светла Маркова, зам.-кмет на община Шумен.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *