ВНИМАНИЕ! Никога не пийте вода от пластмасова бутилка, стояла в кола в жегите!

Да не се пие вода от пластмасови бутилки, които са престояли в кола в горещите дни. Този съвет отправи в ефира на БНТ кардиологът доц. Сотир Марчев, който е директор на болница за инвазивна кардиология в Плевен. Той обясни, че стените на пластмасовата бутилка отделят вредни вещества. Специалистът предупреди, че при децата те водят до ранен пубертет, а при възрастните до оплешивяване и рак на гърдата.

Доц. Марчев отбеляза, че лятото е периодът, в който желаещите да свалят някой и друг килограм, могат да опитат да го сторят. Сезонът е подходящ, тъй като по-голямата двигателна активност и здравословното хранене променят хормоналната активност на мастната тъкан на хората. Най-дълго живеят хората с нормално тегло, за разлика от тези с наднормено или под нормалното.

Кардиологът коментира, че болестите и старостта ни карат да отслабваме. Болестта обаче не е толкова тежка, ако пациентът не отслабва от сърдечна недостатъчност.

Кардиологът предупреди също, че рязката смяна на температурата през лятото заради климатиците действа на сърцето. Добре е в горещите дни те да бъдат настроени на не по-малко от 25 градуса. При температури между 18 и 25 градуса смъртността е най-ниска.

Топлината разширява повърхностните кръвоносни съдове, за се предотврати прегряване и артериалното налягане на повечето хора спада. Това води до по-малко инфаркти през лятото и рязко спадане на хипертоничните кризи, обясни още специалистът.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *