Топ теми

Те ни бъркат в джоба! Неработещата още ВиК асоциация в Благоевград иска 50% повече бюджет за 2017 г.

Неработещата още ВиК асоциация в Благоевград, чиято дейност към момента се изчерпва единствено с организиране на общи събрания и изплащане заплатите на 3-мата назначени в нея служители, поиска от държавата и общините увеличение с 50% на приходите й от членски внос за следващата година.

Поредното събрание на принудителното създадената под диктата на Брюксел структура за национализация на водопроводната мрежа в Благоевградска област е насрочено за 15 юли и на него асоциацията ще опита да прокара проектобюджета си за 2017 г. В него тя настоява държавата да плати като своя вноска 15 000 лв., вместо досегашните 10 000 лв. Тази вноска е за 35% от гласовете, които държавата държи в асоциацията чрез областния управител Бисер Михайлов.

На база процентното съотношение на гласовете на общините в общото събрание повишената държавна вноска качва и техните с 50%.

Така за своите 3,81% гласове община Банско ще трябва да внесе в касата на асоциацията 1 632,85 лв., вноската на община Белица за 2,89% гласове става 1 238,57 лв., община Благоевград, която е вторият крупен гласоподавател след държавата с 22,51%, ще дължи на асоциацията за 2017 г. 9 647,57 лв., следва община Гоце Делчев с 9,08%, правещи вноската й 3 891,42 лв., община Гърмен е с 4,35% гласове и вноска от 1 864,27 лв., община Разлог има 5,99% гласове в общото събрание и задължение от 2 567,12 лв., община Сатовча с 4,49% е с изчислена вноска от 1 924,27 лв., цифрите за Симитли са 4,15% гласа и 1 778,56 лв. , за община Струмяни – 1,68% и 720 лв., за 2.93% участие в общото събрание община Хаджидимово ще плати 1255,7 лв., а Якоруда, която има 3,12% от гласовете, трябва да внесе в бюджета на асоциацията 1337,13 лв.

Общо за 65-те си процента тези 11 общини от областта, които първи се включиха в асоциацията, ще налеят за заплати на 3-мата й служители 27 857 лв. Като се прибавят 15 000 лв. от държавата и великодушното решение на кметовете на 11-те общини освен членски внос да се самооблагат и с доброволни дарения в полза на асоциацията, за 3-мата й служители – бившия работодател на областния управител Екатерина Динкова, ексдиректора на НАП Иван Радев и ексшефа на отдел „Контрол на водите“ във ВиК – Благоевград Марина Сапаревска, 2017-та се очертава една спокойна и финансово стабилна година. Ако предложението на асоциацията за повече пари мине, това ще им донесе и увеличение на заплатите, защото бюджетът им се харчи само за трудовите възнаграждения и служебните телефони.

Не е ясно защо от списъка с вноски отсъстват общините Петрич и Сандански, чиито общински съвети миналия месец също казаха „да“ на широко рекламираното от държавата членство в асоциацията, която единствено при обединението на всички общини в дадена област щяла да получи възможност да кандидатства за евросубсидии за обновяване на ВиК мрежата. По обясними причини от вноски за следващата година е пожалена община Кресно, която до момента категорично отказва да влезе в асоциацията с разбираемите аргументи, че си има достатъчно вода, може да си позволи да продава на населението на ниската цена от 49 ст., а от влизането си в асоциацията ще спечели единствено скок в цената на кубик вода от 2 лв. и нищо друго, защото до нея е абсурдно да стигне и лев от ограничените средства, отпускани от Европа за инвестиции в българския ВиК сектор.

Въпреки категоричното решение на Кресна да бойкотира асоциацията, за събранието на 15 юли тя е предложила за гласуване точка, според която кметовете на останалите 13 общини трябва да приемат решение за присъединяване на община Кресна към ВиК асоциацията в Благоевград и да й позволи до започване на действията по стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията от избрания оператор ВиК – Благоевград, същите да продължат да се извършват от ВиК – Кресна ЕООД.

С мечтаното присъединяване на Кресна асоциацията се е подготвила да предложи за гласуване и преразпределение на гласовете на общините съгласно броя на населението им към 2011 г. На Кресна е пресметнато нищожното участие от 1.09%, нововключената Петрич взема 10.85%, а Сандански – 8,13%. Новите 2 членки на асоциацията Петрич и Сандански и мечтаната Кресна ще свалят процентното отношение на останалите общини, като най-голям ще е маржът при община Благоевград, която от досегашните 22,51% ще падне на 15,56% гласа. Това означава, че при гласуване кметът на Благоевград Атанас Камбитов трябва да търси приблизително двойно повече съюзници сред колегите си, ако иска да прокара решение, което да е в полза на благоевградчани.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *