Продукти за тестото:
650-700 гр брашно
2 яйца
1 ч.ч захар
1/2 ч.ч кисело мляко
80 мл зехтин
1 п. амонячна сода
1/2 ч.л сода бикарбонат
1 ч.л течна ванилия
Продукти за пълнежа:
100 мг краве масло(безсолно)
3-4 с.л.какао
1ч.ч. смлени орехи
1 ч.л. течна ванилия
1ч.ч. пр.мляко
4 с.л. захар
цели орехови ядки
За украса:
червена и жълта течни сладкарски бои на Wilton,разтворени всяка в по 120 мл вода.
кристална захар за овалване на сладките
зелени листа по избор-използвала съм листа от Money tree.
Начин на приготвяне:
Смесваме яйцата със захарта до получаване на пухкав крем.
Прибавяме двата вида сода към киселото мляко и разбъркваме до двойно увеличаване на обема му. Прибавяме го към разбитите яйца.
Последователно прибавяме олиото,ванилията и брашното.
Замесваме меко тесто,което не трябва да лепи.
Правят се малки топчета с големина на орех (18 гр) и се подреждат на разстояние едно от друго в тавата,защото увеличават обема си по време на печенето.
Работи се бързо,(да не засъхва тестото) и топчетата се правят гладки.Това са мерки,против напукване на повърхността им по време на печене.
Пекат се на 375F(190 C) до леко порозовяване.
Получават се 60 сладки,които още топли се издълбават с резец.
Следва приготвянето на пълнежа.
Разтопяваме маслото на слаб огън и последователно прибавяме всички съставки.
Сладките се напълват с така получения пълнеж,поставя се по една цяла орехова ядка и се слепват.
Следва оцветявянето им ,като половината праскова се потопява в червената боя,а другата половина в жълтата боя.
Веднага се овалват в кристалната захар и подреждат във фруктиерата.
Сладките трябва да престоят поне един ден,преди консумация.
Получават се 30 праскови.