Няколко трика, за да спестим ток

Сметката за ток може да се намали с до пет процента, ако от контакта се изключват уредите, които не се ползват, съветват от електроразпределителното дружество, което снабдява с ток Западна България как да се пести електроенергия при по-дълго отсъствие от дома през летните месеци. Старите уреди консумират по време на постоянната готовност за работа годишно около 150 киловатчаса електроенергия, информират от дружеството.

Освен намаление в месечната сметка, изключването на електроуредите може да помогне и за предотвратяване на евентуални повреди, причинени от лоши метеорологични условия или претоварване на мрежата, подчертават от дружеството.

И в режим на „stand-by“ уреди като телевизор, аудио-уредба и монитор продължават да консумират ток, затова трябва да остават включени в контакта, само при необходимост, поясняват от дружеството, което захранва с ток Югоизточна България. Уверете се, че външни хора нямат достъп до контакти, които са част от електрическата ви инсталация, запишете показанията на електромера си преди да заминете и сравнете данните при завръщането си, съветват от дружеството.

С повишаването на температурите в разгара на летния сезон потреблението на електроенергия традиционно се покачва средно с 10 на сто на месечна база, сочат статистическите данни на дружеството за потреблението в Западна България. През лятото в почти всеки дом и офис има включен климатик или вентилатор. По-високата консумация води до нарастване на сметката за електроенергия, а покачването на товарите създава опасности за мрежата, тъй като може да доведе до претоварване и сривове в захранването, отбелязват експертите.

С цел да се намали сметката за електроенергия при покупката на електроуред е важно да се обърне внимание и на неговия енергиен клас. Макар и по-скъпи като първоначална инвестиция, уредите с по-висока енергийна ефективност бързо се изплащат благодарение на по-ниския разход на електроенергия, посочват от електроразпределителното дружество, което снабдява с ток Западна България.

От дружеството, което захранва с ток Югоизточна България препоръчват ползването на душ пред ваната, с цел пестене от сметката. За една пълна вана (140-180 литра) е необходима около три пъти повече енергия, отколкото за вземането на един петминутен душ. Вземането на душ вместо вана спестява седмично и около 1500 литра питейна вода, посочват специалистите.

Спазването на лесни за прилагане правила, могат да спестят до 15 на сто от месечната сметка за ток, показват данни от проучване на електроразпределителното дружество, което снабдява с ток Западна България и енергийна агенция. Така например, ако хората с бойлер използват таймер за подгряването на топла вода на нощна тарифа, могат да намалят сметката си за затопляне на вода с 15 процента.

Поддържайте чиста решетката на гърба на хладилника, с цел осигуряване на ефективен въздухообмен, замърсяването й може да доведе до 30-процентен преразход на електрическа енергия, съветват от съветват от електроразпределителното дружество, което снабдява с ток Западна България. Честото размразяване на хладилника също може да доведе до икономии, защото образуваният в него лед повишава значително разхода за ток.

Хладилниците и фризерите не трябва да се намират в непосредствена близост до печка или отоплителен уред, съветват от дружеството, което захранва с ток Югоизточна България.

За пестене от сметката може да помогне и по-ниската температура за използване на пералня, сушилня и миялна машина. Така се намалява енергията, необходима за загряване на водата и уредите. До по-ниски разходи ще доведе и използването на остатъчната топлина от фурна или котлон, като се изключат 10 минути преди края на готвенето и не се загряват предварително, съветват специалистите.

Традиционно от електроразпределителните дружества препоръчват използването на енергоспестяващи осветителни тела, пише още БТА. Така например една енергоспестяваща лампа с мощност 20 вата доставя същото количество светлина като лампа с нажежаема жичка с мощност 100 вата, посочват експертите.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *