Вижте най-опасния асансьор в света – никога не спира

Пътниците се качват в движение в кабината, която ги отнася до дестинацията, където отново слизат в движение

Патерностерът е вид асансьор, който се състои от поредица от отворени отделения, които се движат нагоре и надолу през вертикална шахта между етажите в един непрекъснат цикъл – без спиране.
Пътниците се качват в движение в кабината, която ги отнася до дестинацията, където отново слизат в движение. Тъй като не съществуват спирки между етажите, пътниците трябва да внимават да не изпуснат своя. За хората, които имат страх от асансьори, патерностерът е смъртоносен капан, пише profit.bg.

Една малка грешка и можете да загубите ръката или дори живота си. Първият асансьор от подобен тип е инсталиран през 1884 г. в Дартфорд, Англия. Изобрегението на британския инженер Питър Харт получава патент седем години преди това. Името на асансьора – Paternoster, идва от латинските думи „нашият Отец“, които са първите две думи на Господната молитва.

Патерностерите стават много популярни в Европа през първата половина на 20 век, тъй като те могат да пренасят повече пътници, отколкото обикновените асансьори. Въпреки че се движат по-бавно, хората всъщност стигат до етажа си по-бързо, защото не се налага да чакат асансьора. Този тип асансьори до голяма степен са изчезнали днес.

Поради сериозния риск от нараняване в много страни са забранени напълно. Има няколко работещи примера във Великобритания, Дания, Финландия, Полша, Унгария, Швеция, Словакия, Бехия и Германия, като последната може да се похвали с най-голям брой от тях – 230.

Германското правителство прави в миналото най-малко два опита да затвори тези смъртоносни изобретения, но има силно съпротивително движение, посветено на запазването им. Според привържениците им те са част от индустриалната история на страната и света. Асансьорът се очаква да заработи в Shanghai Tower до края на годината     В миналото патерностерите са навсякъде. Днес те се намират предимно в административни сгради като министерства, кметства и полицейски управления. Монтажът на нови асансьори от този път обаче е забранен от 1974 г. насам.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *